У шотландській церкві перестали вважати Бога чоловіком

— 7 вересня 2010, 15:42

Єпископальна рада вирішила у своїх текстах не вказувати на статеву приналежність Бога.

Шотландська єпископальна церква пояснює, що нова форма згадки про Всевишнього, з якої видалені такі слова, як "Бог", "він", "його", "рід людський", запроваджується з метою визнати, що Бог - істота "поза людського роду" і тим більше - поза чоловічої статі, пише The Telegraph.

Зміни були внесені як альтернатива прийнятому в 1982-му році літургійному тексту, в якому згадки про Бога те саме, що згадки про людину.

Прихильники традиціоналізму піддали критиці ухвалені зміни. Їм не сподобалося, що все це "має присмак політкоректності", а значить, несумісне з біблійним вченням.

Новий богослужбовий чин може використовуватися тими священиками, які зазнають труднощів при згадці про Бога як про істоту чоловічої статі.

Привід до того дали жінки-священики, здивовані з приводу того, що Бог досі згадується як чоловік.

До речі, нововведення торкнулися не тільки Всевишнього, але і такого поняття, як людство (людський рід), яке було замінено словом "світ".

Представники духовенства старшого покоління висловилися проти нової форми слововживання.

На думку почесного професора богослов'я університету Святого Андрія преподобного Стюарта Хола, прийняті зміни представляються зовсім непотрібними.

Слово "людина" в англійській мові - особливо в наукового лексиці - включає в себе уявлення як про чоловічий, так і про жіночій роді, вважає він.

"У тих, хто намагається мінімізувати посилання на Бога як Отця і Христа як його Сина, будуть великі труднощі, оскільки весь Новий Заповіт рясніє посиланнями на це", - переконаний Стюарт Хол.

Реклама:

Головне сьогодні