Вчені відтворили портрет Шекспіра у форматі 3D

— 8 вересня 2010, 06:34

Реалістичний малюнок, створений у рамках документальної телепрограми "Death Masks", відображає кожну зморшку на обличчі драматурга й суттєво відрізняється від досі відомих його зображень, повідомляє The Daily Mail.

"Результати цієї судово-медичної експертизи є приголомшливими", - запевнив режисер програми Стюарт Кларк.

"Вони надають чіткі підтвердження, з експертної та історичної точки зору, що ця 3D-модель може насправді відповідати тому, як виглядав Шекспір за життя. Відкриття у галузі комп'ютерної візуалізації, можливо, змусять нас переписати історичні книги про Шекспіра", - припускає він.

Команда Кларкса також створила 3D-портрети Наполеона, Юлія Цезаря, Джорджа Вашингтона та Авраама Лінкольна.

Для цього було проведено сканування як посмертних масок, так і (в деяких випадках) масок, зроблених за життя.

Творці програми обіцяють, що ці портрети похитнуть уявлення глядачів про те, як виглядали визначні історичні постаті.

Обличчя Наполеона істотно відрізнятиметься від того, до якого звикли французи, а справжній вид Вашингтона геть не нагадуватиме малюнок з доларової банкноти.

Втім найбільше суперечок має викликати саме портрет Шекспіра. Те, як насправді виглядав великий поет, було об'єктом для спекуляцій протягом сторіч. Багато експертів піддавали сумнівам те, що ця посмертна маска взагалі належала Шекспіру.

Її було знайдено у 1840-му році у Дармштадті й після серії тестів німецькі вчені пов'язали її саме із Шекспіром. Вони також дійшли висновку, що наприкінці свого життя драматург хворів на рак.

Судово-медичний антрополог Керолайн Вілкінсон зазначила, що є "чимало відповідностей" між портретами Шекспіра та 3D-зображенням.

Втім голова фонду Shakespeare Birthplace Стенлі Веллс достовірність як 3D-зображення, так і самої маски, не підтвердив. На його думку, Шекспір не був настільки визначною постаттю серед своїх сучасників, аби після його смерті могла бути виготовлена така маска.

Реклама:

Головне сьогодні