Знайдено рештки першого в історії горбатого динозавра

— 9 вересня 2010, 15:52

Хижий динозавр, рештки якого археологи відшукали на заході Іспанії, мешкав на Землі близько 130 мільйонів років тому. Він мав горбоподібне утворення на спині й бугорки на передпліччях, такі, які мають сучасні птахи.

Раніше невідоме науці створіння мало понад 6 метрів у довжину, було майже двометрового зросту й важило 4,5 тон, повідомляє The Telegraph.

Новий динозавр одержав ім'я "горбатий мисливець з Лас Хойяс (з Куенки)" на честь місцини, де було його знайдено. Офіційно ж істота має назву Concavenator corcovatus.

Представник мадридського Національного університету дистанційного навчання професор Франсіско Ортега зазначає, що скелет, який "досконало зберігся", належить до виду carcharodontosaurid - хижих тероподів, до яких відносився й динозавр Тірекс.

Досі вважалося, що вони мешкали лише на південь від екватору, тож сенсаційна знахідка, про яку докладніше повідомляє журнал Nature, відкриває науковцям нову сторінку ранньої еволюції тероподів.

Як розповідає Ортега, Concavenator corcovatus має дві "незвичні риси" - горбоподібне утворення на спині й низку дрібних бугорків на передпліччях.

Ці бугорки на передніх кінцівках доісторичного "горбаня" є подібними до махових бугорків, що їх мають деякі сучасні птахи в тих місцях, де їхні махові пера приєднуються до кістки.

Таким чином, унікальна знахідка може допомогти науковцям пролити світло на виникнення пір'я в тероподів, від яких походять сучасні птахи.

"Carcharodontosaurs були найбільшими з хижих динозаврів, та їхня рання еволюційна історія видається більш складною, аніж досі вважалося", - каже Ортега.

"Concavenator доводить, що комбінація вкритої й не вкритої лускою шкіри, яка спостерігається в птахів сьогодення, вже була присутня у великих динозаврів тероподів 130 мільйонів років тому", - зазначає він.

Дослідники також сподіваються, що їхня знахідка допоможе їм ідентифікувати фрагменти решток тероподів, які відносяться до європейського нижньокрейдяного періоду - 146-100 мільйонів років тому.

Реклама:

Головне сьогодні