Вітамін В "захищає" від хвороби Альцгеймера

37
9 вересня 2010

Зменшення об'єму мозку є однією з ознак поступового порушення пам'яті, що часто призводить до деменції (набутого слабоумства).

На думку вчених, великі дози вітаміну В можуть стати першим кроком на шляху до сповільнення розвитку хвороби Альцгеймера, передає ВВС.

Результати дослідження оприлюднено в міжнародному науковому Інтернет-журналі "PLoS ONE" (Public Library of Science One).

Реклама:

Науковці вивчали мозок 168 людей похилого віку, які потерпали від різного ступеню порушення пам'яті (когнітивних функцій).

Порушення пам'яті, які супроводжуються такими симптомами як легка забудькуватість і проблеми з мовою, сягають далі, ніж просто ознаки старіння і можуть означати наближення хвороби Альцгеймера або інших форм деменції.

Половина добровольців, які брали участь у дослідженні, отримувала щоденну дозу вітаміну В, В6 і В12, що була значно вищою від рекомендованої денної дози. Інші отримували плацебо (нешкідливі ліки).

Через два роки у всіх учасників виміряли рівень зменшення мозку.

Середній мозок у людей віком понад 60 років зменшується на 0,5% на рік. Мозок у людей, які потерпають від порушення пам'яті, зменшується удвічі швидше. У тих, хто потерпає від хвороби Альцгеймера мозок зменшується на 2,5% на рік.

Науковці з Оксфордського Університету виявили, що у тих, хто приймав високу дозу вітаміну В, процес зменшення мозку сповільнився на 30%.

Реклама:

У деяких випадках він сповільнився на 50%, у результаті чого атрофія мозку у них не була гіршою, ніж у тих людей, які не потерпають від порушення пам'яті.

Деякі з комплексу вітамінів В - фолієва кислота, В6 (піридоксин) і В12 (кобаломіни) - контролюють рівень речовини в крові, яка називається гомоцистеїн. Високий рівень гомоцистеїну асоціюється з пришвидшеним зменшенням об'єму мозку і хворобою Альцгеймера.

Автори дослідження вважають, що саме вплив вітаміну В на рівень гомоцистеїну в крові допоміг сповільнити зменшення мозку.

Професор Дейвід Сміт з Оксфордського Університету каже, що результати виявилися важливішими, ніж він очікував.

За його словами, "це має більший вплив, ніж будь-хто передбачав" і "говорить нам про щось біологічне".

Професор Сміт каже, що потрібні подальші дослідження, аби з'ясувати, чи допоможуть дози вітаміну В запобігти розвитку хвороби Альцгеймера у людей, які потерпають від порушень пам'яті.

Фонд вивчення хвороби Альцгеймера також закликав до подальших досліджень.

Вітамін В у природі існує у багатьох продуктах, зокрема, в м'ясі, рибі, яйцях та зелених овочах.

Експерти не радять вживати підвищені дози вітаміну В у зв'язку з оприлюдненим дослідженням, твердячи, що надмірний обсяг вітаміну В може спричинити побічні ефекти.



Реклама: