Вітамін В "захищає" від хвороби Альцгеймера

— 9 вересня 2010, 17:00

Зменшення об'єму мозку є однією з ознак поступового порушення пам'яті, що часто призводить до деменції (набутого слабоумства).

На думку вчених, великі дози вітаміну В можуть стати першим кроком на шляху до сповільнення розвитку хвороби Альцгеймера, передає ВВС.

Результати дослідження оприлюднено в міжнародному науковому Інтернет-журналі "PLoS ONE" (Public Library of Science One).

Науковці вивчали мозок 168 людей похилого віку, які потерпали від різного ступеню порушення пам'яті (когнітивних функцій).

Порушення пам'яті, які супроводжуються такими симптомами як легка забудькуватість і проблеми з мовою, сягають далі, ніж просто ознаки старіння і можуть означати наближення хвороби Альцгеймера або інших форм деменції.

Половина добровольців, які брали участь у дослідженні, отримувала щоденну дозу вітаміну В, В6 і В12, що була значно вищою від рекомендованої денної дози. Інші отримували плацебо (нешкідливі ліки).

Через два роки у всіх учасників виміряли рівень зменшення мозку.

Середній мозок у людей віком понад 60 років зменшується на 0,5% на рік. Мозок у людей, які потерпають від порушення пам'яті, зменшується удвічі швидше. У тих, хто потерпає від хвороби Альцгеймера мозок зменшується на 2,5% на рік.

Науковці з Оксфордського Університету виявили, що у тих, хто приймав високу дозу вітаміну В, процес зменшення мозку сповільнився на 30%.

У деяких випадках він сповільнився на 50%, у результаті чого атрофія мозку у них не була гіршою, ніж у тих людей, які не потерпають від порушення пам'яті.

Деякі з комплексу вітамінів В - фолієва кислота, В6 (піридоксин) і В12 (кобаломіни) - контролюють рівень речовини в крові, яка називається гомоцистеїн. Високий рівень гомоцистеїну асоціюється з пришвидшеним зменшенням об'єму мозку і хворобою Альцгеймера.

Автори дослідження вважають, що саме вплив вітаміну В на рівень гомоцистеїну в крові допоміг сповільнити зменшення мозку.

Професор Дейвід Сміт з Оксфордського Університету каже, що результати виявилися важливішими, ніж він очікував.

За його словами, "це має більший вплив, ніж будь-хто передбачав" і "говорить нам про щось біологічне".

Професор Сміт каже, що потрібні подальші дослідження, аби з'ясувати, чи допоможуть дози вітаміну В запобігти розвитку хвороби Альцгеймера у людей, які потерпають від порушень пам'яті.

Фонд вивчення хвороби Альцгеймера також закликав до подальших досліджень.

Вітамін В у природі існує у багатьох продуктах, зокрема, в м'ясі, рибі, яйцях та зелених овочах.

Експерти не радять вживати підвищені дози вітаміну В у зв'язку з оприлюдненим дослідженням, твердячи, що надмірний обсяг вітаміну В може спричинити побічні ефекти.

Реклама:

Головне сьогодні