Людям варто повчитися демократії у бджіл – американський біолог

— 1 жовтня 2010, 10:51

У своїй новій книзі "Демократія бджіл" американський біолог Томас Сілей змальовує непростий процес прийняття рішення, до якого вдаються комахи у критичній ситуації або просто під час пошуку житла, повідомляє Science Daily.

Коли вулик стає перенаселеним, дві третини робочих бджіл та їхня стара королева вилітають з нього та сідають на найближчу гілку. У наступні кілька днів кількасот бджіл-розвідників підшукують 10-20 потенційних місць для гнізда в порожнинах дерев.

[L]

Повернувшись до свого рою, вони "повідомляють" про знахідку спеціальним танцем. Причому що довше танцює бджола-розвідник, то кращим є знайдене нею місце, каже науковець.

"Вона (бджола) має "вбудовану" здатність оцінювати якість місця і вона чесна - якщо місце посереднє, то бджола не стане його надто рекламувати", - запевняє Сілей.

По черзі кожен з розвідників у танці розповідає про свою знахідку. Краще місце заслуговує найзапальніших танців, тож його популярність серед розвідників швидко зростає.

Найпопулярніше місце обирають, щойно кількість бджіл, що його відвідали, досягне критичного порогу.

Процес прийняття рішення у бджіл є схожим на роботу нейронів у мозку приматів, коли ті щось вирішують. В обох випадках окрема бджола чи один нейрон не мають уявлення про загальну картину, але надають різні "шматочки" інформації, аби група змогла прийняти рішення.

Схожий процес відбувається і у мурах, пише вчений.

Люди могли б багато чому дізнатися про демократію, спостерігаючи за бджолами, зауважує Сілей.

Якщо різні члени групи мають спільні інтереси, як бджоли у рою, запорукою прийняття вірного колективного рішення є наявність неупередженого лідера та проведення відкритих дебатів.

Реклама:

Головне сьогодні