Брехуни насправді почуваються брудними - психологи

— 1 жовтня 2010, 14:19

"Згадка про "брудні руки" чи "брудний рот" у повсякденній мові вказує на те, що люди уявляють абстрактні поняття моральної чистоти у вигляді конкретного відчуття фізичної чистоти", - стверджує дослідник Спайк Лі.

Команда психологів з Університету Мічигану проаналізувала поведінку 87 добровольців в залежності від того, збрехали вони під час експерименту чи сказали правду, повідомляє The Telegraph.

Під час дослідження, результати якого наводить видання Psychological Science, учасників попросили виступити в якості юристів, змагаючись із уявним колегою на ім'я Кріс.

Їх просили уявити, що вони знайшли загублений Крісом документ. Повернувши ж його супернику, піддослідний сприяв би його успіху й зашкодив би власній кар'єрі.

Кожен учасник мав залишити для Кріса голосове повідомлення або ж написати йому електронного листа, де б говорилося, знайшов він його документ або ні.

Після цього добровольцям запропонували, начебто в рамках маркетингового дослідження, оцінити доцільність декількох продуктів, серед яких була речовина для полоскання рота й гель для рук. Також учасників запитали, скільки б вони погодилися заплатити за той чи інший товар.

Як свідчить дослідник Спайк Лі, люди, що "збрехали Крісові" по телефону, зацікавились рідиною для полоскання рота й погодились дати за цей продукт вищу ціну, порівняно з тими учасниками, хто перед цим сказав правду.

Ті ж, хто написав неправду в електронному листі, відповідно, воліли б придбати собі гель для рук.

Реклама:

Головне сьогодні