Шкарпетки поверх черевиків отримали "Шнобелівську премію"

— 1 жовтня 2010, 14:44

Гумористичні "Шнобелівські премії" за "неймовірні наукові дослідження" майже так само відомі, як справжні Нобелі, пише ВВС.

Нинішня церемонія присудження "Шгнобелевскіх премій" стала вже 21-ю. Присуджує їх науково-гумористичний журнал Annals of Improbable Research ("Аннали неймовірних досліджень"). За словами засновників, премії покликані "змусити людину посміятися, але потім і замислитися".

Практично всі дослідження, які удостоюються жартівливій премії, проводяться на повному серйозі. А вручають призи справжнісінькі Нобелівські лауреати.

Серед "шнобелівських" лауреатів нинішнього року, названих на церемонії в Гарварді, група фахівців, які довели, що бактерії частіше липнуть до бородатих вчених.

У числі інших відкриттів, відзначених на церемонії в США, доказ того, що з симптомами астми можна боротися за допомогою поїздок на американських гірках. А також відкриття, що шкарпетки треба надягати поверх черевиків, щоб знизити ризик падіння на льоду.

Лондонська вчена стала одним із лауреатів " Шнобелівської премії" за використання гелікоптера-безпілотника для аналізу повітря, що видихається китами.

Карина Асеведо-Уайтхаус запропонувала використовувати таку техніку для аналізу газів і слизу, які викидають гігантські ссавці при виринання.

У число лауреатів "Шнобелівської премії-2010" увійшли:

Премія в галузі техніки: Карина Асеведо-Уайтхаус (Британія) і колеги за розробку методу збору китової слизу за допомогою вертольота з дистанційним управлінням.

Премія в галузі медицини: Симон Рітвельда (Нідерланди) і колеги за відкриття методу полегшення симптомів астми за допомогою поїздок на американських гірках.

Премія в галузі транспортного проектування: Тосіюкі Накагакі (Японія) і колеги за використання слизовиків (найпростіших організмів) для визначення оптимальних маршрутів прокладання залізничних шляхів.

Премія з фізики: Ліан Паркін (Нова Зеландія) і колеги за доказ того, що взимку на зледенілих пішохідних доріжках люди рідше ковзають і падають, якщо носять шкарпетки поверх черевиків.

[L]Премія миру: Річард Стівенс (Британія) з колегами за доказ широко поширеної думки про те, що використання лайки допомагає вгамувати біль.

Премія в галузі охорони здоров'я: Мануель Барбет (США) і колеги за отримане експериментальним шляхом докази того, що мікроби липнуть до бородатих вчених.

Премія з економіки вручена виконавчим керівникам і директорам компаній Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch і Magnetar за створення і застосування нових методів інвестування коштів. Методів, які максимально збільшують фінансову вигоду і до мінімуму знижують ризик для світової економіки або її частини.

Премія з хімії: Ерік Адамс (США) і колеги за спростування давньої істини, яка говорить, що вода не змішується з маслом.

Премія в галузі управління: Алессандро Плукіно (Італія) і колеги за математичне доказ того, що ефективність різних установ і відомств підвищиться, якщо підвищення по службі співробітникам будуть даватися навмання.

Премія з біології: Лі Бяо Чжан (Китай) і колеги за науково документований доказ практики орального сексу у плодоїдних летючих мишей.

Реклама:

Головне сьогодні