Більше мільярда людей у світі голодують

— 12 жовтня 2010, 11:21

За даними авторів документу, головною причиною настільки високих показників є недоїдання серед дітей. Найвищий рівень голоду зафіксовано в африканських країнах, розташованих південніше Сахари, і в Південній Азії.

Автори доповіді закликають уряди боротися в першу чергу з недоїданням серед дітей - для того, щоб знизити загальні показники, повідомляє Бі-Бі-Сі.

У більшості країн колишнього Радянського Союзу показники голоду знаходяться на найнижчому рівні, тобто ситуація в цій області відносно нормальна. Однак в Узбекистані, Туркменії, Грузії, Вірменії та Азербайджані відзначають середній рівень недоїдання.

Організація ООН з продовольства та сільського господарства визначає голод як споживання менше 1,800 кілокалорій на день. Це мінімум, необхідний для здорового й активного життя.

Автори доповіді відзначають, що кількість голодуючих у світі зменшувалася в період з 1990 по 2006 роки, але в останні роки цей показник дещо зріс. У 2009 році голодували більше одного мільярда людей.

Глобальний індекс голоду оцінює ситуацію в 122 державах, що розвиваються, і країнах з перехідною економікою. Положення в 29 з цих країн - більша частина з яких розташована південніше Сахари і на півдні Азіатського континенту - описується укладачами доповіді як "вкрай небезпечна" і "небезпечна".

Автори дослідження відзначають, що показники погіршилися в дев'ятьох країнах: КНДР і восьми африканських країнах, розташованих південніше Сахари. Найнегативніші показники в Демократичної Республіки Конго: тут індекс голоду підвищився на 65% за останні десять років.

Цифри враховують кількість людей, що відчувають дефіцит калорій, кількість дітей віком до 5 років, у яких недовага, і рівень дитячої смертності.

На думку укладачів доповіді, збільшення негативних показників пов'язано з ростом цін на продовольство і зі світовою економічною кризою.

Вважається, що найбільш вразливі діти віком до двох років: недоїдання на цій стадії завдає шкоду фізичному та розумовому розвитку, і найчастіше ця шкода є непоправною.

У Бурунді і на Мадагаскарі, приміром, у більш ніж половини дітей затримка в розвитку обумовлена неможливістю повноцінного харчування.

Автори дослідження говорять, що скоротити недоїдання серед дітей на третину можливо, якщо забезпечити харчуванням і медичною допомогою не тільки самих дітей, але і матерів у період вагітності та годування грудьми.

За оцінкою укладачів доповіді, скорочення числа голодуючих значно збільшує продуктивність і економічний розвиток держав.

Реклама:

Головне сьогодні