Тест

Збільшення активності Сонця не гріє, а охолоджує Землю - науковці

Вчені виявили, під час зниження сонячної активності, наприкінці одного з 11-річних циклів, кількість світла й тепла, що сягає Землі, не зменшилася, а навпаки, зросла.

Натомість збільшення сонячної активності може мати "охолоджувальний" ефект стосовно поверхні нашої планети, припускають експерти, пише The Telegraph.

Водночас наукові дані вказують на те, що процес нагрівання планети не зводиться лише до природного циклічного феномену. Адже протягом минулого століття, коли сонячна активність зростала і мусила б охолодити Землю, відбулося підвищення глобальної температури.

[L]

Одержані результати піддають сумнівам попередні уявлення науковців щодо впливу сонця на земний клімат, зазначає очільниця дослідження, професор Імперського коледжу Лондона Джоанна Хей.

Втім, вони ще не дають приводу для остаточних висновків, адже існує вірогідність "аномальної" поведінки Сонця в охоплений дослідженням період. Науковець наголошує на необхідності більш довгострокових спостережень.

Якщо ж і результати за більш тривалий період підтвердять нову гіпотезу, це дасть ученим привід вважати, що роль Сонця в процесі нагрівання планети досі була значно перебільшена.

"Нам відомо, що клімат Землі перебуває під впливом як людської діяльності, так і сил природи, й сьогоднішнє дослідження сприяє нашому розумінню того, як Сонце впливає на наш клімат", - каже директор Інституту кліматичних змін Грентема Імперського коледжу Лондона, професор Брайян Хоскінз.

"Дослідження на кшталт цього є життєво необхідними задля створення чіткої картини того, як змінюється наш клімат, та в результаті напрацювання (стратегії), як найкращим чином захистити нашу планету", - зауважує він.