Чверть власників карток не знають, що ними можна розраховуватися

— 15 жовтня 2010, 12:14

З моменту випуску першої платіжної карти в Україні минуло вже майже 15 років, однак дотепер більше 6 мільйонів українців, що володіють дебетовими картами, не знають, що з їхньою допомогою можна розраховуватися в магазинах і підприємствах сфери послуг.

Такі результати дослідження, яке провело агентство Nielsen на замовлення компанії Visa, пише газета "Дело".

Так, тільки 72% українців, у яких є платіжні карти, знають, що ними можна розраховуватися в магазинах і сервісних компаніях, при цьому тільки 45% з них коли-небудь це робили.

Основною причиною невисоких показників цього є низький рівень фінансової грамотності власників дебетових карт.

[L]

Приміром, серед відповідей на запитання, чому вони не розраховуються картками в магазині, у наших співвітчизників фігурують доволі цікаві причини.

Третина побоюється, що касир додасть комісію при розрахунку карткою, ще 27% бояться, що термінал у магазині може не прийняти картку їхнього банку; такий же відсоток співвітчизників воліє розраховуватися готівкою через впевненість у тому, що з картки можуть списати більше коштів.

Підвищити рівень фінансової освіти власників платіжних карт банкіри і раді б, але зробити це доволі важко, оскільки вони не мають доступу до більшості своїх же клієнтів.

"84% усіх власників дебетових карт одержали їх пасивним чином, найчастіше в рамках зарплатного проекту. Найефективніше навчання й інформування клієнтів є саме в момент контакту з банком, але багато хто з них жодного разу не були в банку, що випустив карту, що робить значно важчим донесення до них інформації про можливості карти", - відзначає глава представництва Visa в Україні Світлана Георбелідзе.

У результаті найпопулярнішою операцією українців з карткою залишається зняття готівки з банкомату. Про неї знають 99% усіх власників дебетових карт, а користуються - 95%.

"Необхідно визнати, що дуже багато власників зарплатних карт відразу після одержання зарплати намагаються якнайшвидше зняти всі кошти", - розповідає директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Коропов.

Статистика Національного банку України також красномовно вказує на уподобання українців: на операції з одержання готівки в ІІ кварталі 2010 року прийшлося 93,3 мільярди гривень, а на безготівкові платежі - тільки 6,4 мільярди.

Реклама:

Головне сьогодні