Пам'ять у бджіл з віком погіршується - вчені

— 21 жовтня 2010, 06:13

Як відомо, бджоли є винятковими "навігаторами", здатними відшукати шлях додому крізь складну місцевість, повертаючись від квіток, розташованих далеко від гнізда.

Науковці з Державного Університету Аризони (ASU) та Норвезького Університету біологічних наук дослідили, як саме процес старіння впливає на здатність медоносних бджіл знаходити дорогу додому.

Дослідження довело - процес старіння погіршує здатність бджіл стирати спогади про попереднє гніздо, навіть якщо колонія вже оселилася в іншому місці, повідомляє The Daily Mail.

"З попередніх досліджень нам відомо, що старі бджоли характеризуються низькою здатністю до навчання, що було перевірено на квіткових запахах у лабораторії", - каже співробітник Школи біологічних наук ASU Гро Емдем.

[L]

"Тож ми захотіли перевірити, чи старіння так само впливає на навчальну поведінку, яка є важливою для виживання бджоли в дикій природі", - розповідає він.

Добре натренованим збирачем бджола стає після чотирьох днів польотів. Зріла бджола запам'ятовує дорогу до вулика за 5-11 днів, тоді ж як у старої комахи на це йде більше двох тижнів.

Аби перевірити, як старим бджолам вдасться адаптуватися до зміни розташування домівки, дослідники привчили бджіл до нового гнізда, тоді як старий їхній дім було замкнено.

Групам, що складалися зі зрілих та старих бджіл, давали кілька днів на те, аби запам'ятати місцезнаходження нової домівки та стерти спогади про попередню.

Після цього дослідники розібрали новий бджолиний дім та змусили змішані групи комах обирати з-поміж трьох альтернативних місць, включаючи й старе гніздо. Старі бджоли почали летіти саме до нього, попри те, що досвід мав би вказати їм, що ця домівка більше непридатна.

Науковці сподіваються, що одержані ними результати відкриють нові шляхи для вивчення "вибірковості" мозку, коли деякі зі спогадів людини зберігаються, а навчальна поведінка із віком втрачає гнучкість.

Реклама:

Головне сьогодні