У людей відбирають телефони під виглядом перевірки ІМЕІ-кодів

— 22 жовтня 2010, 16:46

Представляючись працівниками міліції, вони відбирають у перехожих телефони нібито для перевірки IMEI-кодів. Нібито потрібно з'ясувати, чи не занесено апарат до "чорного" списку, тобто чи не знаходиться в розшуку як вкрадений. Після чого "перевіряючі" зникають.

Одного з таких хитрунів днями упіймали в Луганській області, пише "Сегодня".

"27-річний Ігор, який нещодавно звільнився із в'язниці після сьомого ув'язнення, підходив на вулиці до молоді і представлявся співробітником карного розшуку. При цьому називав прізвище співробітника, який у нас працює!", - розповіла працівник прес-служби стаханівського міськвідділу міліції Анастасія Лошадкіна.

[L]

"Потім вимагав показати мобілку і повідомляв, мовляв, є підозри, що апарат у "чорному" списку. Далі запитував, чи є на телефон документи, а коли власник відповідав, що вони вдома, то пропонував йти разом за документами, відводив у малолюдне місце, там відбирав телефон і тікав", - додає вона.

ВІДЕО ДНЯ

За словами Лошадкіної, так постраждало кілька людей.

Головний радник глави МВС Костянтин Стогній додає, що в Києві також є випадки, коли шахраї забирають у школярів телефони "на перевірку", а для переконливості пишуть записку батькам, щоб ті прийшли і забрали його завтра в райвідділі. Природно, там ніякого телефону не виявляється.

У МВС кажуть, що міліція має право підійти на вулиці і попросити показати телефон, що нерідко і практикує.

"Але справжній патруль - це як мінімум двоє людей у формі. Ви маєте право вимагати у них посвідчення і маршрутний лист", - пояснює Костянтин Стогній.

"Якщо ж телефон просить показати людина в цивільному (а це може бути опер), то теж вимагайте посвідчення і при сумнівах дзвоніть 102", - додає він.

Патруль може переписати дані телефону і власника, але в жодному разі не вилучати апарат на вулиці.

А от юристи Тетяна Монтян і Олексій Рєзников вважають, що такі перевірки без постанови суду незаконні.

Якщо патруль вас попросить пред'явити телефон, ви можете відмовитися. Зобов'язані ви будете це зробити лише після постанови суду.

Реклама:

Головне сьогодні