Чому жінки живуть довше за чоловіків – теорія вченого

— 27 жовтня 2010, 06:19

Автор цієї теорії, представник Університету Ньюкасла професор Том Кірквуд, вважає, що натомість жіночий організм є вправнішим у "ремонті" та підтримуванні життя клітин.

На думку Кірквуда, дедалі з'являється все більше доказів на користь того, що чоловіки є більш "витратними", ніж жінки, оскільки клітини їхнього тіла генетично не запрограмовані жити так само довго.

Чимало науковців погоджуються, що процес старіння запускають ті невеличкі збої, що відбуваються в людському організмі. Те, наскільки швидко наш організм здійснюватиме "ремонт", і визначає тривалість життя.

[L]

Якщо ж клітинам не вдається себе "полагодити", організм поступово занепадає і, врешті, помирає, повідомляє The Daily Mail.

На думку Кірквуда, те, що наші клітини не можуть впоратися з кожною маленькою похибкою, що виникає в організмі, вбудовано в наші ДНК.

Ми не живемо вічно, тому що нашим пращурам, мисливцям-збирачам, постійне оновлення клітин коштувало б надто великих затрат енергії в той час, коли більш реальною небезпекою був голод.

"Під тиском природного відбору, аби якнайкраще використати мізерні енергоресурси, більш пріоритетним для нашого виду стало зростання та репродукція, ніж вічне життя", - зазначив Кірквуд у статті в American Scientist.

На думку науковця, у той час, коли ризик раптової смерті був настільки великим, для генів людський організм слугував лише "короткостроковим транспортним засобом", не вартим значних інвестицій у довготривалість.

Згідно з цією теорією, оскільки жінки живуть довше за чоловіків, отже їхні клітини докладають більше зусиль для "ремонту".

"У людей, як і в багатьох видів тварин, стан жіночого організму є дуже важливим для успіху репродукції", - пояснює вчений.

"Ембріон повинен зростати всередині материнського лона, а маля має годуватися її грудьми. Отже якщо організм самиці буде надто ослабленим внаслідок пошкоджень, існуватиме реальна загроза щодо шансів на появу здорового потомства", - зауважує він.

Чоловіча ж репродуктивна роль з іншого боку менш пов'язана зі станом його здоров'я.

"Це видається глибоко вкоріненим у біологію. Очевидні відмінності способу життя можуть щось додати чи відняти, проте я цілком упевнений, що існує глибинне біологічне пояснення гендерним відмінностям, які ми бачимо між тривалістю життя статей", - зазначив професор у коментарі The Independent.

Дослідження, проведене Кірквудом, демонструє - особини жіночої статі багатьох видів тварин живуть довше за самців. Окрім того кастровані тварини мають більшу тривалість життя, як, власне, й кастровані чоловіки.

Реклама:

Головне сьогодні