Науковці знайшли "кирпату" мавпу, яка не любить дощ

38
28 жовтня 2010

Про новий вид приматів науковцям спершу розповіли мисливці. На місцевих діалектах тварина зветься mey nwoah - "мавпа із перевернутим обличчям".

Через химерну "кирпатість" до носа тварин під час дощу часто потрапляє вода. Аби уникнути цього, дощові дні мавпи проводять схиливши голову між колін, повідомляє Science Daily.

Науковець Томас Гейссманн, один із провідних авторів таксономічного опису нового виду, свідчить, що рідкісний примат має чорне хутро, білі кінчики вух, борідку та зону промежини. Хвіст істота має відносно довгий - його довжина становить приблизно 140% від зросту.

 

Зона проживання дивовижних тварин обмежується 270 квадратними кілометрами в районі річки Мау. Від інших видів мавп відокремлюють природні бар'єри - річки Меконг та Салуїн.

За розповідями мисливців, у теплі місяці з травня по жовтень примати мешкають у високогірних змішаних лісах. Узимку ж, коли їжі меншає, вони спускаються ближче до людських поселень.

Відомо, що деякі види кирпатих мавп мешкають у Китаї та В'єтнамі. Про існування їхніх родичів у М'янмі науковці донедавна не підозрювали.

Втім їхнє відносно невелике поголів'я (260-330 особин), згідно з класифікацією Міжнародного союзу збереження природи, наразі перебуває на межі зникнення.

powered by lun.ua