Астрономи знайшли зірки, довкола яких можуть бути планети типу Землі

— 29 жовтня 2010, 12:52

Дослідивши 166 сонцеподібних зірок, астрономи виявили, що довкола майже кожної четвертої з них може бути невелика, скеляста планета "земного типу".

Більшість із цих світів можуть бути розташовані у так званій "зоні життя" або ж "зоні Золотоволоски" - на такій відстані від зірки, коли на планеті не надто жарко й не надто холодно, може існувати вода в рідкому стані та, можливо, життя.

Відкриття астрономів, опубліковане в журналі Science, свідчить про те, що лише в нашій галактиці можуть існувати десятки мільярдів планет, схожих на Землю. У Всесвіті ж їх може налічуватися трильйони, пише The Daily Mail.

[L]

Протягом 5 років науковці спостерігали за 166 зірками, розташованими на відстані 80 світових років від Землі.

Планети, що знаходяться поза межами нашої сонячної системи, дослідити за допомогою телескопів на сьогодні неможливо. Натомість астрономи спостерігають за "коливаннями" зірок, спричиненими гравітацією планет.

Загалом за останні 10 років астрономам вдалося відкрити близько 500 планет, розташованих поза межами нашої сонячної системи.

"Близько 100 типових зірок, схожих на Сонце, одна чи дві мають планети розміру Юпітера, приблизно шість мають планети розміру Нептуна та близько дванадцяти мають "супер-Землі" - (масою) від трьох до десяти мас Землі", - розповів представник Каліфорнійського Університету в Берклі Ендрю Ховард.

Планети ж із масою від половини Земної до вдвічі важчих за нашу планету можуть обертатися навколо 23 з кожної сотні зірок, припускає науковець.

Техніка, застосована астрономами, дозволяє виявити планети, чиї орбіти наближені до зірки. Таким чином, реальна кількість землеподібних планет може насправді виявитися значно більшою.

За допомогою нових методів та потужніших телескопів у наступні 10 років вчені сподіваються із точністю визначити світи, схожі на Землю, на орбітах віддалених зірок.

Ці результати перевернуть уявлення астрономів про формування планет, припускають науковці.

Реклама:

Головне сьогодні