Через 40 років у світі буде 2 мільярди старих людей

— 4 жовтня 2010, 11:50

До 2050-го року людей похилого віку буде вже два мільярди, що призведе до серйозних змін у світовій демографічній структурі.

Таку заяву зробив генсек ООН Пан Гі Мун, повідомляє "ТСН".

Мун заявив, що люди похилого віку відіграють важливу роль в будь-якому суспільстві, виступаючи в якості лідерів, опікунів і добровольців, і при цьому вони страждають від дискримінації, зловживань, неуваги і насильства.

Генеральний секретар відзначив, що ООН вже давно бореться за права і добробут людей похилого віку і за те, щоб до їхньої думки прислухалися.

"У багатьох країнах становище літніх людей покращилося завдяки скороченню масштабів бідності і голоду, поліпшення доступу до ліків і медичних послуг та розширенню можливостей в плані освіти і працевлаштування", - підкреслив Пан Гі Мун.

Разом з тим, він додав, що прогрес був нерівномірним. У ряді країн, які найбільше постраждали від пандемії СНІДу, бабусям і дідусям довелося взяти на себе турботу про онуків. У країнах Африки, розташованих на південь від Сахари, 20% сільських жінок у віці старше 60 років є єдиною опорою для своїх онуків.

[L]"Ці піклувальники, на плечі яких лягають додаткові і часто несподівані обов'язки, як правило, не мають або майже не мають необхідних коштів і тому гостро потребують соціальної допомоги...", - сказав глава ООН.

Він закликав уряди більш активно займатися потребами людей похилого віку, домагатися, щоб мільйони осіб цієї категорії населення змогли вирватися з бідності і реалізувати свої права на гідне та плідне життя в доброму здоров'ї.

Нагадаємо, згідно статистичних даних, у країнах Євросоюзу мешкає більше літніх людей, ніж дітей і молоді. У складі населення ЄС частка дітей у віці молодше за 14 років складає лише 16,2%, а літніх людей у віці 65 років і вище - 16,6%.

Зазначимо, що за даними Світового банку, демографічний профіль України є одним з найгірших у Європі.

Реклама:

Головне сьогодні