Ноутбук на колінах може зашкодити вашій шкірі – вчені

— 4 жовтня 2010, 16:11

В одному з випадків, описаних у журналі "Педіатрія", 12-річний хлопець, що кілька місяців грав у комп'ютерні ігри по кілька годин щодня, одержав "губчасте" порушення пігментації шкіри на лівій нозі.

"Він визнав, що лептоп нагрівався з лівого боку, однак попри це, не перемістив ноутбук", - розповіли науковці.

Інша пацієнтка, студентка з Вірджинії, звернулася по допомогу, коли помітила плямисте знебарвлення у себе на нозі. До того вона щодня працювала по 6 годин, сперши ноутбук собі на коліна. Тим часом температура ж під приладом досягала 52 градусів за Цельсієм.

[L]

Загалом за останні сім років у медичних журналах були описані 10 випадків ушкоджень шкіри, спричинених лептопами, повідомляє The Telegraph.

Негативні наслідки також може потягти за собою зловживання нагрівальними приладами на кшталт електрогрілки, які зазвичай не бувають достатньо гарячими, аби спричинити опік.

Втім, їхня дія здатна викликати незворотне потемніння шкіри, а в окремих, дуже рідкісних, випадках - призводити до ураження, що сприяє розвитку раку шкіри, стверджують дослідники з Університетської лікарні Базелю Андреас Арнолд та Пітер Айтін.

Жодного випадку раку шкіри, спричиненого використанням ноутбуку, науковці не наводять. Проте переконливо радять, заради безпеки, підкладати щось під нього, перш ніж класти собі на коліна.

Реклама:

Головне сьогодні