Невзаємне кохання може призвести до зупинки серця

— 5 жовтня 2010, 11:37

Виявляється, фізичний біль, як і психологічний, обробляється в одному сегменті людського мозку. Це з'ясували вчені з університетів Амстердама та Лейдена, пише "Німецька хвиля".

Для того, аби краще зрозуміти те, як соціальні невдачі впливають на людину фізично, дослідники попросили групу добровольців вислати свої фотографії.

Вчені відібрали 27 здорових студентів віком від 18 до 25 років, які й подали свої фото. При цьому інша група добровольців повинна була оцінити надіслані фотографії.

Через кілька тижнів учасники з першої групи прийшли до лабораторії для зняття кардіограми. При цьому людям показували низку незнайомих облич.

Добровольці повинні були вгадати, чи сподобалися вони незнайомим людям, представленим на 120 різних фото. Відтак їм говорили правду.

Вимірювання показали: перед безпосередньою відповіддю, серця людей буквально завмирали в очікуванні. Зміни в ритмі також фіксувалися, коли вони дізнавалися, що не сподобалися іншій людині. Виходить, вегетативна нервова система, що контролює травлення і кровообіг, активно включається, коли людині відмовляють у взаємній симпатії.

Загалом в учасників експерименту, які були відкинуті іншими, сповільнювалося серцебиття, причому спостерігалася пряма залежність між цим ефектом і силою переживань.

Такий ефект, кажуть вчені, наочно пояснює, чому, наприклад, деякі з нас не в змозі нормально їсти і спати після розлучення з партнером, відчувається головний та серцевий біль, а всі думки спрямовані лише на аналізування ситуації, причин її виникнення та наслідків для обох партнерів.

Крім того, вченими було встановлено, що до інфарктів і інсультів більшою мірою схильні люди, які мають проблеми у стосунках з коханою людиною. Повні результати дослідження оприлюднені на сторінках спеціалізованого видання наукової асоціації психологів Psychological Science.

Реклама:

Головне сьогодні