Нобелівська премія з хімії присуджена за паладієвий каталізатор

— 6 жовтня 2010, 17:31

Про рішення Нобелівського комітету було оголошено 6 жовтня в будівлі Королівської шведської академії наук, пише Лента.ру.

Сума премії складає 10 мільйонів шведських крон (трохи більше одного мільйона євро). Церемонія вручення нагороди пройде в Стокгольмі 10 грудня.

Каталізатори з металу паладію сприяють протіканню реакцій з утворенню нових зв'язків між вуглеводнями. Каталізатор сприяє багаторазовому прискоренню безлічі реакцій, які широко використовуються для синтезу багатьох органічних речовин, які застосовуються, наприклад, в електроніці або сільському господарстві.

[L]Іменем лауреатів були названі найважливіші реакції, в яких задіяний паладієвий каталізатор. Так, на честь Хека була названа реакція сполуки ненасичених галогенідів з алкенами в присутності сильних основ. Реакція Сузукі - це реакція арил-і вінілборонових кислот з арил-або вініл-галогенідами.

На прес-конференції під час церемонії оголошення рішення Нобелівського комітету Ейіті Нагіса розповів, що не чекав вручення премії, проте відзначив, що деякі люди пророкували, що саме він стане одним із лауреатів. Нагіса уточнив, що мріяв про премію 50 років тому.

У минулому році Нобелівську премію з хімії отримали вчені, які займалися вивченням структури і функції рибосом - молекулярних машин, що забезпечують синтез білка в клітині.

Реклама:

Головне сьогодні