Шум на роботі визнали причиною хвороб серця

— 7 жовтня 2010, 17:59

До таких висновків прийшли американські вчені в результаті дослідження, в якому взяли участь 6 тисяч працюючих жителів США.

Співробітники Університету Британської Колумбії використовували у своїй роботі анкети американців, включених до Національного опитування з вивчення здоров'я і харчування.

Дані учасників опитування фіксувалися з 1999 по 2004 рік. Звіт про дослідження опублікований British Medical Journal і стисло переданий у виданні Occupational and Environmental Medicine.

В залежності від умов праці, учасники дослідження були розділені на дві групи: працівники, які безперервно піддавалися тривалому впливу сильного шуму протягом щонайменше трьох місяців, і всі інші. Сильним автори дослідження вважали шум, який змушує підвищувати голос, щоб бути почутим людиною, яка знаходяться поруч.

Згідно з результатами опитування, 21% учасників доводилося працювати в таких умовах протягом 9 місяців і більше.

Ці люди, відзначають автори дослідження, частіше виявлялися курцями і частіше страждали надмірною вагою в порівнянні з працею в більш комфортних умовах.

За підрахунками дослідників, тривалий вплив шуму на роботі був пов'язаний зі збільшенням імовірності стенокардії у 2,9 рази, коронарної недостатності - в 2 рази, ізольованої діастоличної гіпертензії - в 2,3 рази. Найбільш високим ризик перерахованих захворювань був серед чоловіків, учасників молодше 50 років і курців.

Отримані дані свідчать про те, що підвищений рівень шуму на робочому місці заслуговує пильної уваги як важливий фактор ризику серцево-судинних захворювань, відзначають автори дослідження.

І вони приходять до висновку: "Це дослідження показує, що перевищення шумового впливу на робочому місці є одним з істотних професійних проблем охорони здоров'я і заслуговує особливої уваги", - пришли до висновку вчені.

Реклама:

Головне сьогодні