В Україні найшвидша епідемія ВІЛ у Європі

— 8 жовтня 2010, 12:18

"На жаль, Україна поки ще не може гордитися тим, що взяла епідемію ВІЛ/СНІДу під контроль. Кожен день ми реєструємо 48 нових випадків на ВІЛ-інфекцію в молодому віці", - розповіла Черенько.

"З кожним роком збільшується кількість нових випадків приблизно на 10%. Це все свідчить про те, що наші заходи зі зміни ризикованої поведінки молоді на безпечну поки що малоефективні, тому первинна профілактика ВІЛ/СНІДу сьогодні є одним із пріоритетних напрямків державної політики протидії ВІЛ/СНІДу", - додала вона.

[L]

Зі свого боку, координатор системи ООН, постійний представник ПРООН в Україні Олів'є Адам додав, що згідно з офіційною статистикою в Україні на обліку перебуває приблизно 167 тисяч осіб з ВІЛ-інфекцією, з них 33 тисячі - хворих на СНІД.

"На жаль, це тільки верхівка айсберга. Ця статистика не віддзеркалює реальної ситуації, тому що 7 із 10 ВІЛ-позитивних людей не знають про свій статус", - заявив Адам.

За його словами, в Україні реальна кількість ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД може дорівнювати 360 тисячам, що становить приблизно 1,33% від кількості дорослого населення країни.

"Ці дані свідчать про найактивнішу і найшвидшу ВІЛ-епідемію в Європі. Також ми бачимо підйом кількості і інших захворювань, що передаються статевим шляхом. І особливо це стосується молоді. Це означає, що наша профілактика не працює", - заявив координатор системи ООН.

Як заявив Адам, головними профілактичними заходами для припинення поширення ВІЛ/СНІД мають стати регулярне тестування на ВІЛ-інфекцію, а також використання презервативів при статевих контактах.

За матеріалами Радіо "Свобода"

Реклама:

Головне сьогодні