Нобелівську премію миру віддали китайському дисиденту

— 8 жовтня 2010, 12:42

У п'ятницю стало відоме ім'я цьогорічного лауреата Нобелевської премії миру. Ним став китайський правозахисник Лю Сяобо за "тривалу боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

Про це повідомив Норвезький Нобелівський комітет в Осло.

Наразі 54-річний письменник і колишній викладач університету Лю Сяобо перебуває у в'язниці.

У грудні 2009-го року він був засуджений до 11 років позбавлення волі за "підбурювання до підриву державної влади", пише Німецька хвиля.

Приводом для суворого покарання послужила написана ним у співавторстві з іншими китайськими дисидентами і оприлюднена у 2008 році "Хартія 08" - маніфест, що закликає владу КНР провести політичні реформи, забезпечити громадянам свободу слова, відмовитися від однопартійного керівництва країною.

Незадовго до офіційного оголошення імені нового лауреата голова Нобелівського комітету в Осло Торбйорн Ягланд повідомив, що нинішнє рішення комітету викличе "однозначно" таку ж суперечливу реакцію, як і торішнє присудження Нобелівської премії миру президентові США Бараку Обамі.

"Ви зрозумієте, що я мав на увазі, як тільки почуєте це ім'я", - заявив Ягланд в інтерв'ю норвезькому телеканалу TV2.

Обама був удостоєний премії "за екстраординарні зусилля у зміцненні міжнародної дипломатії і співробітництво між народами".

Нобелівську премію миру, на відміну від інших нобелівських нагород, присуджують не в Стокгольмі, а в столиці Норвегії Осло. Там же - за традицією, 10 грудня - проходить і церемонія її вручення.

Вважається, що присудження Нобелівської премії саме Лю Сяобо говорить про те, що світ визнав, що в Китаї принижуються права людини.

Під час трансляції церемонії оголошення лауреата в Осло, сигнал телекомпанії на Китай блокувався.

Реклама:

Головне сьогодні