Космічний зонд NASA зробив вражаючі фото комети зблизька

— 8 листопада 2010, 10:26

У четвер зонд Deep Impact зі швидкістю 13 кілометрів на секунду пролетів повз видовжену "брудну сніжку з каміння й льоду", що являє собою комета Хартлі 2.

Свою назву комета отримала на честь астронома австралійської обсерваторії Siding Spring Малькольма Хартлі, який першим розпізнав її у бляклій плямі на фото, пише The Telegraph.

За зближенням космічного зонду зі "своєю" кометою 63-річний науковець особисто спостерігав з Лабораторії реактивного руху Nasa.

"Зустріч" відбулася на відстані 37 мільйонів кілометрів від Землі, за два тижні після того як Хартлі 2 стала однією з найближчих до нас комет за останні кілька сторіч. У жовтні вона перебувала на відстані близько 18 мільйонів кілометрів від Землі.

"Команда місії та науковці тяжко працювали заради цього дня. Це добре - побачити Хартлі 2 зблизька", - сказав керівник місії EPOXI Тім Ларсон.

Схожі на гейзери виверження з льодяного ядра комети були спричинені нагріванням від сонячного світла після того, як Хартлі 2 долинула з глибокого космосу. Зелена газова оболонка, в склад якої входить ціанід, утворила пиловий хвіст.

Безпілотний апарат Deep Impact, що має розмір невеличкого автомобіля, в 2005-му році відвідав комету Темпеля 1. Того разу ним була випущена ракета, вибух якої утворив у поверхні комети кратер.

Після комети Темпеля 1, зонд мав вирушити до іншої комети - Ботіна, проте згодом NASA виявила, що вона зникла - ймовірно, зруйнувалася.

Реклама:

Головне сьогодні