Алкоголь шкідливіший за героїн – експерти

— 1 листопада 2010, 10:30

Автори, серед яких колишній провідний радник британського уряду з питань наркотиків професор Девід Натт, зазначають, що їхня робота вказує на неспроможність класифікацій наркотичних речовин, які використовують уряди при оцінці потенційної шкоди здоров'ю і суспільству і призначенні покарань.

У дослідженні робиться спроба класифікувати 20 речовин за 16 параметрами, оцінюючи шкоду, що завдають як особі, що вживає ці речовини, так і оточуючим.

Кожна речовина отримувала певну кількість балів за ступінь звикання і шкоду психічному та фізичному здоров'ю людини, що її вживає.

[L]

Крім того, бали нараховувалися за кількість злочинів, пов'язаних з кожним конкретним наркотиком, і за матеріальну втрату економіці та суспільству, пов'язану з вживанням речовини.

У роботі відзначається, що найбільша шкода здоров'ю завдається вживанням героїну, крека і метамфетамінів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

У той же час за ступенем шкоди оточуючим лідирують алкоголь, героїн та крек.

При додаванні балів за індивідуальну і суспільну шкоду алкоголь виявився абсолютним лідером.

Сумарна шкода здоров'ю і суспільству тютюну та кокаїну виявилася однаковою. При цьому експерти стверджують, що сигарети завдають більше шкоди індивідуальному здоров'ю, ніж кокаїн.

Екстазі, ЛСД та галюциногенні гриби, що відносяться в Британії до найнебезпечнішої категорії А, відповідно до висновків експертів, приблизно у вісім-десять разів безпечніші за алкоголь. Галюциногени замикають список проаналізованих шкідливих субстанцій.

Висновки дослідження суперечать офіційному уявленню про шкоду алкоголю і наркотиків, що поширене серед урядів більшості країн.

Автори публікації запевняють, що їхній метод класифікації, заснований на консенсусі декількох експертів, дає досить точну оцінку, яку може використовувати влада.

"Наші висновки підтримують минулі дослідження, проведені в Британії та Голландії, що підтвердили, що сучасні системи класифікації мають мало спільного з тією шкодою, що завдають різні типи наркотиків", - йдеться у статті.

"Крім того, дані дослідження узгоджуються з висновками попередніх експертних звітів, що говорять про те, що вживання агресивних заходів проти алкоголю - розумна і необхідна стратегія", - пишуть автори Lancet.

Реклама:

Головне сьогодні