Китай починає грандіозний перепис населення

— 1 листопада 2010, 14:34

Влада сподівається завдяки перепису дізнатися точне число трудових мігрантів, яких, за деякими оцінками, близько 200 мільйонів осіб.

Крім того, у ході перепису передбачається з'ясувати число дітей, що проживають у країні: через політику "одна родина - одна дитина" багато батьків не реєстрували немовлят.

Для проведення кампанії в країні з населенням більше 1,3 мільярда людей задіяні близько 6 мільйонів переписувачів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Найбільша складність полягає у тому, яким чином рахувати мігрантів, оскільки в багатьох із них немає певного місця проживання.

Припускають, що за останні кілька років десятки мільйонів китайців переселилися з сільської місцевості в міста у пошуках роботи. Але багато хто з них перетворилися на бомжів і не можуть одержати соціальну допомогу.

Якийсь час назад прем'єр державної ради КНР Вень Цзябао відзначив, що трудові мігранти заслуговують на краще.

Ще одне завдання перепису - з'ясувати, скільки дітей проживає в Китаї, тому що відомо, що в цьому питанні офіційні цифри істотно нижчі за реальні.

Через жорсткі правила контролю над народжуваністю батьки часто не реєструють дітей, побоюючись порушення правила "одна родина - одна дитина".

Влада сподівається подолати опір перепису, обіцяючи понизити штрафи для тих, хто добровільно зізнається в реальній кількості дітей. А найбіднішим родинам буде дозволено оплачувати штрафи на виплату.

За даними останнього перепису 2005 року, кількість населення в Китаї складала 1 мільярд 295 мільйонів людей.

Реклама:

Головне сьогодні