Польовий коник – рекордсмен за розміром яєчок

— 11 листопада 2010, 13:47

Видання Biology Letters оприлюднило результати дослідження, яке вивчало методику парування комах, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Як виявилося, попри великі яєчка, цвіркун випускає невелику кількість сперми під час кожного парування.

Тож вчені дійшли висновку, що розміри яєчок коника потрібні для парування з якомога більшою кількістю самок, а не для того, щоби виділяти велику кількість сперми в кожному окремому випадку.

Існує достатньо багато досліджень різних видів тварин, які свідчать, що розміри чоловічих яєчок відповідають рівню сексуальної активності виду.

Чим більше самка може мати самців, тим більшими будуть їхні яйця.

Більші яєчка продукують більше сперми, тому припущення було таким, що самець, спроможний випускати більшу кількість сперми, має кращі шанси на продовження роду. Таку гіпотезу підтримували дослідження мавп.

Протилежною теорією є припущення, що більші яєчка важливіші тим, що забезпечують запліднення більшої кількості самок, радше як продукують більше сперми на одну самку.

Карім Вахід з університету міста Дербі обміряв яєчка 21 виду польових коників і знайшов вид-рекордсмен. Коник Platycleis affinis має яєчка, що сягають 13,8% маси його тіла.

Досі вважалося, що рекордсменом є дрозофіла Drosophila bifurca, у самця якої яєчка сягають 10,6% від маси тіла.

Якщо б у людини яєчка сягали 14% від маси тіла, то їхня вага в середньому складала б 5 кг.

Несподіванка полягала також у тому, що попри розміри яєчок, коник виділяє невелику кількість сперми.

Як пояснює Карім Вахід: "Самці з більшими яєчками виділяють меншу кількість сперми при еякуляції. Це підтримує гіпотезу, що стратегія виживання полягає у заплідненні найбільшої кількості самиць, а не в кращому заплідненні однієї самки".

Результати важливі для науковців, оскільки переконливо засвідчують, що різні види живих істот можуть мати різні тактики виживання шляхом ефективного розмноження.

Реклама:

Головне сьогодні