Вченим уперше вдалося втримати в стабільному стані антиречовину

— 18 листопада 2010, 10:45

Антиводень одержували і раніше, однак такі атоми миттєво вступали з атомами звичайної речовини в реакцію аннігіляції, що приводить до повного переходу маси в енергію.

Група дослідників опублікувала опис отриманих результатів у науковому журналі Nature. У їхній статті зазначається, що здатність вивчення атомів антиречовини дозволить глибше зрозуміти фундаментальні закони фізики.

"Атоми антиводню самі по собі нейтральні - вони не мають заряду, але у них є магнітні характеристики", - пояснює фізик Джефф Хангст з Університету Аархус в Данії, один з учасників проекту "Альфа" з утримуванню атомів антиводню.

"Їх можна уявити собі у вигляді маленьких стрілок компаса, так що вони можуть відхилятися під впливом магнітних полів. Ми створюємо навколо таких атомів "магнітну пляшку", тобто пастку, в якій можемо утримувати їх протягом дуже короткого часу", - продовжує вчений.

Такі магнітні поля складної конфігурації не в змозі втримати атоми з високою енергією і тому перед дослідниками стояло завдання отримати атоми антиводню, що рухаються повільно.

Їм вдалося показати в ході низки експериментів, що серед 10 мільйонів створених ними антипротонів і 700 мільйонів позитронів з'явилися 38 стійких атомів антиводню, кожен з яких проіснував протягом 0,2 секунди.

Тепер перед фізиками стоїть завдання отримати більше числа атомів і утримати їх у стійкому стані протягом більш тривалого часу з метою більш докладного вивчення.

"Ми хотіли б зрозуміти, чи існує яка-небудь різниця, яка нам допоки невідома, між речовиною та антиречовиною", - говорить професор Хангст.

"Це різниця може бути більш фундаментальною, ніж прийнято вважати зараз, і пов'язана з тим, що відбувалося в перші мікросекунди після Великого Вибуху", - додає фізик.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Реклама:

Головне сьогодні