Європі загрожує чергове виверження в Ісландії

— 2 листопада 2010, 12:28

За даними ісландських вулканологів, в одному з місцевих вулканів - Гримсвьотн, найближчим часом може розпочатися виверження, повідомляє Inter Right.

Як заявили експерти з Метеорологічного інституту Ісландії, вони зафіксували ряд фактів, що дозволяють зробити таке припущення. Для Європи це може обернутися черговим паралічем пасажирської авіації.

За словами експерта інституту Гуннара Сигурдссона, метеорологи зафіксували збільшення вмісту водяної пари у повітрі безпосередньо над вулканом.

На їхню думку, це свідчить про посилене випаровування води з озера, що знаходиться в кратері вулкану Гримсвьотн.

[L]

У свою чергу підвищення температури у вулкані означає збільшення тиску, що може призвести до виверження. Однак, скільки магми зараз знаходиться у вулкані, вчені сказати точно не можуть.

Проте подібна закономірність була зафіксована ще в 2004 році, коли було виверження з Гримсвьотна - тоді теж посилилось випаровування з озера в кратері, поки воно зовсім не пересохло, після чого почалося виверження.

Крім цього, Метеорологічний інститут Ісландії в Рейк'явіку також зафіксував підвищену сейсмічну активність в області вулкана.

"У сукупності це свідчить про те, що в найближчі тижні або місяці може відбутися виверження. Ми поки не знаємо, якої воно буде сили", - зауважив Сигурдссон.

Як відомо, виверження іншого ісландського вулкану навесні цього року - Ейяфьятлайокудль призвело до скасування в Європі між 15 і 21 квітня більше 100 тисяч авіарейсів.

Авіакомпанії втратили тоді близько 2,2 мільярдів доларів, приватні особи - не менше 1,6 мільярдів доларів. Ще 500 мільйонів євро склав загальний економічний збиток транспортної галузі.

Укупі з втратами в суміжних галузях, загальні втрати склали понад 5 мільярдів доларів. 8,2 мільйони авіапасажирів втратили свої квитки.

Джерелом заборони на польоти стали дані комп'ютерного моделювання Центру дослідження вулканічної активності в Лондоні.

В остаточному підсумку, французькі й німецькі вчені з'ясували, що ніякої небезпечної концентрації вулканічного попелу в атмосфері над Європою немає.

Німецький центр повітряних і космічних польотів опублікував перші дані дослідження концентрації вулканічного попелу в атмосфері Європи.

Сліди попелу були виявлені на висотах 0,5-1,5 і 8-10 кілометрів, а його концентрація в повітрі виявилася меншою, ніж піску з пустелі Сахара.

Проте вулканологи і метеорологи не виключають, що у випадку чергового сильного виверження в Ісландії в ряді регіонів Європи може бути знову введено тимчасову заборону на польоти пасажирських літаків.

Реклама:

Головне сьогодні