Довкола Табачника і конкурсу з української мови скандал

— 2 листопада 2010, 17:54

Так, Ліга українських меценатів звинувачує Міністерство освіти й науки у відмові від організації проведення міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Про це на прес-конференції заявив виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.

За його словами, Міністерство освіти 1 листопада розіслало лист місцевим управлінням освіти і науки про те, що черговий 11-й конкурс з української мови ім. Петра Яцика буде проводитися безпосередньо Лігою українських меценатів при узгодженні Міносвіти.

Таке рішення міністерство пояснило указом президента Віктора Януковича, яким на відомство покладено відповідальність за проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка.

Слабошпицький здивований таким рішенням Міносвіти, оскільки, на його думку, конкурс ім. Петра Яцика є широко розрекламованим брендом і непродумано відмовлятися від проведення такого популярного заходу.

На його думку, можна було б, приміром, використати цей конкурс в якості складової вищевказаного конкурсу ім. Тараса Шевченка.

Слабошпицький відзначив, що в зв'язку з вищевказаним листом міністерства рішення про проведення або непроведення конкурсу з української мови ім. Петра Яцика фактично буде приймати керівництво загальноосвітніх навчальних закладів.

Він вважає, що такі дії міністерства спрямовані на ліквідацію конкурсу. На думку мецената, якщо Міносвіти вирішило відмовитися від проведення цього міжнародного конкурсу, потрібно було зробити це легітимним способом - скасувати його реєстрацію в Міністерстві юстиції і скасувати нормативно-правові акти органів держвлади, що передбачають його проведення.

Слабошпицький також не виключає звернення до суд у зв'язку з вище згаданим рішенням Міносвіти.

За даними Ліги українських меценатів, щорічно в конкурсі ім. Петра Яцика беруть участь до 5 мільйонів учасників. Цей конкурс паралельно з Україною проходить у більш, ніж 20 країнах світу, де є українські діаспори.

У листопаді 2007 року президент Віктор Ющенко привласнив міжнародному конкурсу з української мови ім. Петра Яцика статус національного.

За матеріалами Ukranews

Реклама:

Головне сьогодні