Ссавці затулили "дірку" в екосистемі, що лишилася після динозаврів

— 26 листопада 2010, 16:00

Коли вимерли динозаври, їхніми спадкоємцями на Землі стали ссавці. Їхній розмір, порівняно із Юрським періодом, збільшився в тисячі разів - і відбулося це значно швидше, аніж досі вважала наука.

Зникнення динозаврів, яке відбулося 65 мільйонів років тому внаслідок зіткнення із Землею метеориту, допомогло ссавцям завоювати планету.

Дослідження, опубліковане в журналі Science, стало першим, яке продемонструвало динаміку стрімкого збільшення їхнього розміру, повідомляє El Mundo.

"Коли динозаври зникли, не було нікого, хто б поїдав рослинність. Це було відкрите джерело харчування, і ссавці почали ефективно його використовувати, аж поки не стали великими травоїдними", - каже співавтор дослідження, представниця Університету Калгарі Джессіка Теодор.

Дослідження не лише підтвердило збільшення розмірів тварин, а й порівняно стрімкі темпи реорганізації екосистеми. Якщо динозаври вимерли 65 мільйонів років тому, то для того, аби зайняти спорожніле місце, великим тваринам вистачило лише 25 мільйонів років.

"З геологічної точки зору, це небагато часу", - зазначає Теодор.

За існуючими даними, ссавці, що важили не більше 10 кілограмів у ті часи, коли їм доводилося ділити територію із великими зауроподами, врешті стали важити до 17 тон.

В дослідженні узяли участь двадцятеро дослідників з усього світу. Вони проаналізували, стосовно кожного континенту та кожного періоду, які тварини були найкрупнішими та якою була їхня вага.

Що холоднішим був клімат, то більшими були тамтешні ссавці, адже тваринам великого розміру простіше зберігати тепло.

Найбільшим же ссавцем, який колись мешкав на нашій планеті, був Indricotherium transouralicum, травоїдний носоріг. Він жив на території Євразії 34 мільйони років назад. Індрікотерій сягав 5,5 метрів, і важив близько 17 тон.

Реклама:

Головне сьогодні