Землі знадобиться 100 тисяч років на відновлення після глобального потепління

— 3 листопада 2010, 11:42

На конференції, організованій Геологічним товариством у Лондоні, науковці з усього світу розглянули дані про те, як світові в минулому вдавалося впоратися з кліматичними змінами.

Дослідивши породи, які налічують мільйони років, геологи змоделювали, яким чином збільшення кількості парникових газів призводить до температурних змін та вимирання видів, пише The Telegraph.

55 мільйонів років тому, внаслідок вулканічної активності, утворилося 4500 гігатон парникових газів, що потрапляли до атмосфери протягом тисяч років, повідомив представник Каліфорнійського університету Джим Закос.

Це спричинило нагрівання планети на 6 градусів за Цельсієм та змусило цілі екосистеми, включаючи ранніх ссавців, адаптуватися, мігрувати або вимирати.

Якщо світ не припинить вкачувати до атмосфери парникові гази такими ж темпами, за кілька сотень років в ній їх опиниться близько 5000 гігатон.

Те, що глобальна температура може підвищитися на 5-6 градусів за Цельсієм, а можливо, й більше, підтверджують як геологічні факти, так і численні моделі кліматичних систем, йдеться у зверненні науковців.

Підвищення температури може стати найстрімкішим в історії та викликати "масове вимирання видів", передрікає Закос.

Реклама:

Головне сьогодні