Електронний чіп дозволяє сліпим розрізняти об'єкти

— 4 листопада 2010, 10:47

Йдеться про електронний імплантат, що вживлюється під сітківку ока і діє на манер зорового аналізатора, перетворюючи електромагнітні випромінювання на нервові імпульси, повідомляє Бі-Бі-Сі.

У дослідженні, результати якого опубліковані в британському науковому журналі Proceedings of the Royal Society В, брали участь 11 пацієнтів.

Усі вони практично повністю втратили зір у результаті спадкової схильності, хоча зберегли обмежену здатність розрізняти світло.

Після вживлення чіпу більшість пацієнтів змогли розрізняти об'єкти. Успіх експерименту залежав від глибини вживлення імплантату й ступеня втрати зору.

Найбільшу ефективність метод показав у пацієнта з Фінляндії 46-річного Міккі Терхо. Він зміг розгледіти столові прилади, чашку, циферблат і визначити кілька відтінків сірого кольору. Крім того, він зміг самостійно пересуватися кімнатою і підходити до людей.

У процесі наступних експериментів, Терхо зміг прочитати букви, набрані великим шрифтом, а також своє ім'я, що навмисно написали неправильно.

"Через три-чотири дні після імплантації, коли все зажило, я подумав: "Ого! Щось відбувається", - поділився Терхо.

Наразі електронний імплантат працює від зовнішньої батареї, до якої він під'єднаний за допомогою дроту, що виводиться через шкіру за вухо.

Однак у майбутньому фахівці німецької компанії Retina Implant AG, що розробила прототип, мають намір створити механізм, що повністю знаходитиметься під шкірою, а під заряджати його можна буде через шкіру голови за допомогою невеликого пристрою, що закріплюється за вухом.

Це не єдиний метод боротьби з захворюванням відомим як дистрофія роговиці.

Американські вчені розробили схожий імплантант, але його власники додатково змушені користуватися невеликою камерою, що прикріплюється до окулярів.

Фахівці зі сліпоти, а також благодійні організації, що працюють з людьми з обмеженими можливостями зору, стримано привітали новий метод.

Девид Хед, представник Британського товариства пігментної дистрофії сітківки, вважає: "Це захоплююча робота, але цей метод не відновлює зір. Він скоріше дає можливість мозку одержувати сигнали, які люди можуть інтерпретувати".

Реклама:

Головне сьогодні