Монастир УПЦ МП виселив "на вулицю" 200 дітей-інвалідів

— 8 листопада 2010, 10:55

Днями обласний апеляційний господарський суд постановив віддати Свято-Тихвінському жіночому монастирю дореволюційні будівлі школи-інтернату.

Тепер двом сотням дітей-інвалідів ніде буде їсти, майструвати і займатися спортом

"Ми вважаємо, що державою Україна не виконано до кінця взяті на себе зобов'язання перед Радою Європи щодо повернення релігійним громадам майна", - заявив у суді представник монастиря.

10 років тому монастир вже отримав половину території, повідомляє ТСН. Так, окрім будівлі колишньої Свято-Варваринської церкви черницям передали сучасні двоповерхову школу, теплицю, котельню, пральню і стадіон. Тепер громада відсудила ще чотири дореволюційні будівлі.

В інтернату лишилися навчальний та спальний корпуси. Без їдальні, спортзали й майстерень відтепер мають жити 200 дітей з вадами розвитку.

"Можливості перенести їдальню в учбовий корпус у нас немає. Ми не зможемо працювати без годування дітей", - пояснює заступник керівника інтернату Олена Сухих.

Батьки в розпачі. "Дитину не візьмуть у жодний дитячий заклад. Буде варитися у своєму соку вдома, рости як рослина, ні розвиватися, ні спілкуватися з іншими дітьми", - розповідається батько хворої дівчинки Олександр Романов.

Церква свою перемогу коментувати не бажає.

Прокуратура вважає рішення суду незаконним і готується оскаржити рішення суду: "Ми вважаємо, що права дітей утискаються. Вони лишаються фактично на вулиці".

Батьки збираються на акції протесту і просять президента захистити дітей.

Це не перший скандал з виселенням довкола УПЦ МП. У липні 2010 року Кабінет міністрів зобов'язав лікарню Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського виселитися з приміщення, яке сто років тому було зведене біля Києво-Печерської лаври на пожертви киян.

Правозахисники звинувачували в цьому УПЦ МП, яка контролює сусідню з лікарнею святиню.

Представник Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, Дмитро Шерембей заявив тоді, що Кабмін жодним чином не пояснив причин такого рішення і не надав лікарні альтернативного приміщення.

"Мабуть, у них є свої домовленості. І таким чином Кабмін розраховується з московським патріархатом різними приміщеннями. Нам стало відомо, що там буде створений готель для VIP-персон лаври", - додав він.

Реклама:

Головне сьогодні