Тест

Новонароджені діти мають мозок неандертальця – вчені

Відмінності ж між нашим мозком та мозком наших далеких пращурів виникають протягом першого року життя, стверджують науковці.

Такі висновки вчених базуються на результатах порівняння віртуального зображення мозку, який розвивається, та оточуючих його структур, так званого ендокасту, узятого з черепа сучасної людини та скам'янілих рештків, включаючи череп новонародженого неандертальця.

Результати дослідження опублікував журнал Current Biology, повідомляє The Telegraph.

[L]

"У сучасних людей зв'язки між різними ділянками мозку, які встановлюються в перший рік життя, є важливими для соціальних, емоційних та комунікативних функцій вищого порядку. Тому малоймовірно, що неандертальці бачили світ так само, як ми", - стверджує дослідник з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка Філіпп Гунц.

Як розповідає науковець, питання, чи існують когнітивні відмінності між сучасною людиною та неандертальцем, є приводом для палких дебатів у галузі антропології та археології.

Чимало дослідників робили припущення про подібність когнітивних властивостей цих двох видів, через співпадіння розміру черепів сучасної людини та неандертальця. Результати ж останнього дослідження ставлять під сумнів цю теорію.

Одразу після народження, свідчать науковці, як неандертальці, так і сучасні люди мають видовжену форму голови. Втім, протягом першого року життя голова людського немовляти набуває більш круглої форми.

"Відмінна кругла форма черепної коробки дорослої людини значною мірою є результатом фази раннього розвитку мозку, яка відсутня у неандертальців", - каже Гунц.