Люди почали жувати листя коки 8 тисяч років тому - вчені

— 3 грудня 2010, 12:59

При розкопках руїн під будинками на північно-заході Перу археологи виявили сліди пожованої коки, а також камені з вмістом кальцію, передає Бі-Бі-Сі.

Такі камені зазвичай палили у вогні до утворення вапна, яке дозволяє вивільнити максимальну кількість активних хімічних компонентів коки при жуванні.

Результати відкриття міжнародної групи вчених були опубліковані в журналі Antiquity. Раніше вважалося, що листя коки вперше стали жувати 5 тисяч років тому.

Листя чагарнику коки містять хімічні елементи, так звані алкалоїди. В даний час, найвідомішим з них є кокаїн, який добувають в результаті складного хімічного процесу.

Інші алкалоїди, що містяться в листі коки, можуть знижувати відчуття голоду і спраги, сприяють травленню, і допомагають стабілізувати самопочуття в горах, де знижений рівень кисню.

Жування листя коки для медичних цілей було популярне вже з часів цивілізації інків.

Доктор Том Діллехі, один з учасників дослідження, сказав, що останнє відкриття підтвердило, що 8 тисяч років тому жування листя чагарнику в Перу було доступно тільки привілейованим особам, а повсюдне поширення коки - досить недавнє явище.

"Ми прийшли до висновку, що далеко не всі могли вирощувати і вживати (листя), ніби це було в порядку речей, але швидше ... це дозволялося тільки деяким людям, а виробництвом займалася громада, а не індивідуальне господарство", - сказав Діллехі.

В останні кілька років на Перу посилюється міжнародний тиск з тим, щоб заборонити вирощування чагарнику коки в високогір'ях Анд через асоціації його з кокаїном.

Виробництво і продаж листя коки - одна з основних культур для південноамериканських фермерів, а 45% чагарнику коки в світі вирощується саме в Перу.

Однак, на думку вчених, чагарник коки грає в перуанській культурі набагато більш важливу роль.

"Багато хто вважає, що жування листя коки - досить недавня історична традиція, якій не більше тисячі років, але в Андах вона має дуже глибокі коріння, як економічні, так і соціальні та релігійні", - сказав доктор Діллехі.

Реклама:

Головне сьогодні