Топ-100 глобальних мислителів 2010 року

Лідерами рейтингу стали Воррен Баффетт та Білл Гейтс, замикає список ліберальний публіцист Ян Бурума. Деякі з вказаних у "списку мислителів" назвали найкращі та найгірші ідеї 2010 року, а також перелічили книги, які зараз читають.

Баффетт і Гейтс агітують найбагатших представників світових еліт пожертвувати на доброчинність половину їхніх статків.

Воррен Баффетт та Білл Гейтс

"Світ зневірився у здатності держав та міжнародних організацій типу ООН вирішувати глобальні проблеми, а Гейтс пропонує альтернативу: вирішити найбільші проблеми допоможе безупинне прагнення бізнесу до інновацій", - йдеться у статті.

Другого місця видання удостоїло голів МВФ та Всесвітнього банку - Домініка Строс-Кана і Роберта Зелліка - за твердість і проникливість у момент кризи.

"Якби вони не стояли біля керма, ми б, зараз, можливо, взагалі забули слово "зростання", - пише видання. Відповідаючи на анкету журналу, Зеллік назвав кращою ідеєю 2010 року думку, що криза коли-небудь закінчиться, а гіршою - думка, що криза вже закінчилася.

Домінік Строс-Кан і Роберт Зеллік

На третьому щаблі опинився президент США Барак Обама - за те, що він прокладає свій курс усупереч критиці. Видання закликає не списувати американського президента з рахунків, хоча другий рік роботи виявився для нього важким. Обама поступово напрацьовує новий тип лідерства Америки, що знову дозволить їй поширювати могутність завдяки силі своїх ідей, вважають журналісти.

Барак Обама

На четвертому місці журнал помістив голову Народного банку Китаю Чжоу Сяочуаня - "за те, що в його руках доля світової економіки". Торік він викликав бурю на біржах, запропонувавши нову резервну валюту замість американського долара. У нинішньому він відкидає вимоги Заходу зміцнити юань.

Чжоу Сяочуань

П'яте місце віддали голові ФРС США Бену Бернанке, "за те, що він володіє американською економікою, що б для цього не знадобилося". Журнал відзначає, що 2010 рік виявився для Бернанке навіть тяжчим за 2009. Його критикують з усіх боків, але він не здається.

Бен Бернанке

На шостому місці - міністр закордонних справ Бразилії Селсу Аморім, що перетворив Бразилію на гравця глобальної політики. Так, разом зі своїм турецьким колегою Ахметом Давідоглу, що займає в списку сьомий рядок, він уклав угоду, що мала розрядити напруженість навколо іранської ядерної програми.

Селсу Аморім (праворуч)

На сьомому рядку вищезгаданий глава МЗС Туреччини Ахмет Давідоглу, що, на погляд видання, є "розумовим центром пробудження Туреччини на глобальній арені".

Будучи раніше політологом Давідоглу висунув ідею, що Туреччина повинна завдяки своєму географічному положенню і статусу секулярної мусульманської демократії наводити мости між Європою, Кавказом і Близьким Сходом. Останні 7 років він проводить ідею в життя, і результати вражають, пише журнал.

Ахмет Давідоглу

На восьмій сходинці - командувач силами США в Афганістані Девід Петреус: він вразив видання тим, що "погодився на пониження в званні, аби запобігти поразці на війні" після того, як Обама звільнив генерала Маккрістала. Петреус завоював довіру американців як ніхто з бойових генералів з часів Ейзенхауера, вважає видання.

В Афганістані він застосовує свій успішний іракський досвід: наприклад, умовив Карзая дозволити формування місцевих антиталібських ополчень.

Девід Петреус

На дев'ятому рядку - міністр оборони США Роберт Гейтс, "який змінив військову міць США для завдань XXI століття", пише журнал.

Гейтс переконав військових та Конгрес скоротити 31 програму в оборонному бюджеті з метою економії, виконує свої обов'язки у важкій ситуації, коли США одночасно ведуть дві невдалі війни, зіграв вирішальну роль у дебатах про те, чи варто збільшувати американський контингент в Афганістані.

Роберт Гейтс

На десятій позиції - Ангела Меркель "за те, що з тевтонською рішучістю веде Європу крізь рецесію".

На думку видання, заходи економії, які Меркель провела в Німеччині, у 2010 році окупилися. "Ця німецька домогосподарка може дечому навчити Кейнса", - зауважує журнал, згадуючи, як Меркель закликала світову економіку брати приклад зі швабських домогосподарок.

Ангела Меркель

До другої десятки потрапили, приміром, фінансист Джордж Сорос, китайський дисидент Лю Сяобо, голови Amazon і Apple Джефф Безос та Стів Джобс "за те, що заново винайшли читання" - а саме, читалку Kindle і планшетний комп'ютер iPad.

На 21-й сходинці - засновники Google Сергій Брін та Ларрі Пейдж за те, що не дозволили Китаю себе залякати.

У списку багато авторів книг з суспільних наук, бізнесменів та політиків, чий внесок журнал вважає новаторських і вартісним, а от літераторів - один-два.

За матеріалами InoPressa. Усі фото Reuters

З повним списком 100 глобальних мислителів можна ознайомитись на сайті Foreign Policy

Реклама:

Головне сьогодні