Нарцисизм перестануть вважати психічним розладом

— 1 грудня 2010, 18:00

Крім нарцисизму з 2013 року, коли п'ята редакція Діагностичного і статистичного посібника з психічних розладів вступить в силу, психічним захворюванням перестануть вважатися ще чотири особистісних розлади.

Також у новій редакції видання докорінно змінено підхід до діагностики подібних станів: відповідно до нього, лікар спочатку повинен виявити у пацієнта "загальний" розлад особистості, а потім охарактеризувати його конкретними ознаками.

Наразі ж психіатри відразу ставлять діагноз конкретного особистісного розладу, пише Лента.ру з посиланням на The New York Times.

Причина подібних змін поки невідома, однак багато експертів висловили невдоволення ними.

Так, психіатр з Гарвардського університету, який очолював комісію з особистісним розладів при складанні чинного посібника (DSM-4), Джон Гандерсон заявив, що нововведення демонструє "неосвіченість" нинішньої комісії. На його думку, члени комісії не усвідомлюють того, якої шкоди вони завдають хворим, залишаючи їх, по суті, без психіатричної допомоги.

На думку психолога з Колорадського університету Джонатана Шедлера, занадто багато членів нинішньої комісії з розладів особистості є науковими працівниками, а не клініцистами, що обумовлює їх підхід до діагностики, яка погано застосовується на практиці

Гандерсон виклав свої міркування в листі членам ради Американської психіатричної асоціації, яке крім нього підписали інші діячі практичної і теоретичної психіатрії.

Шедлер з сімома колегами написав редакційну статтю в американському журналі із психіатрії. Реакції Американської психіатричної асоціації поки немає.

Реклама:

Головне сьогодні