Невідомі досі листи Романових пішли з молотка у Женеві

— 13 грудня 2010, 12:19

Основу виставленого на аукціон зібрання складали листи та листівки, відправлені великими князями Георгієм та Михаїлом та великими княгинями Ксенією та Ольгою Романовими їхньому швейцарському вчителю Фердинанду Тормеєру.

Довгий час листи зберігалися в Швейцарії, на горищі будинку, який належав вчителю. Ці предмети нещодавно виявили його спадкоємці. Сам Тормеєр, швейцарець за походженням, у молодому віці вирушив до Росії, де 1886-го року став вчителем дітей царської сім'ї.

Частиною програми вивчення французької мови було листування з вчителем. Діти відсилали своєму наставнику розповіді про своє щоденне життя, повідомляє "Німецька хвиля".

Ці листи вчитель зберігав все життя, аж поки їх випадково не виявили спадкоємці, розповідає Крістіна Робінсон з женевського аукціонного будинку Hotel des Ventes.

"До нашого аукціонного будинку завітав чоловік з низкою предметів. Він надав нам для ознайомлення 20 листів, аби визначити, чи становлять вони якийсь потенційний інтерес", - розповідає Робінсон.

"Всі вони були написані великою княжною Ольгою Куліковською (Романовою) - сестрою останнього царя. Ми спитали цього чоловіка, чи він має додаткові предмети. Він приніс нам ще 500. Упродовж кількох місяців ми були зайняті їхнім вивченням", - додає вона.

Загалом колекція нараховує тисячу рукописних листів, понад 400 телеграм та 200 листівок, а також близько 150 особистих фотографій.

Також збереглися спеціальний розклад руху царських поїздів і меню царських сніданків з підписом Михаїла на аркушах з двоголовими орлами.

"Стає зрозумілим з листів, що ці діти вели дуже розкішний стиль життя. З іншого боку вони були абсолютно відірвані від реальності. Наприклад, великий князь Михаїл щодня ходив на полювання і у листах до вчителя розповідає, скількох ведмедів підстрелив. У меню царського дому були вечері з фазанами, морозиво і тістечка. На їжі не заощаджували", - каже Робінсон.

І все це, варто нагадати, у засніженому Санкт-Петербурзі 1910-го, коли невдоволення простих росіян життям в імперії лише зростало, а до ленінської революції залишалися лічені роки.

Рядки з особистого листування проливають також світло на контакти членів імператорської родини з родичами з інших монархічних династій Європи. З ними вони приятелювали, запрошували в гості, дарували дорогі подарунки.

Найменше згадок у листах про соціальні та економічні проблеми Росії. В одному з листів княгиня Ольга прозаїчно пояснює, чому її брат Михаїл не зможе взяти участь в коронації його кузена англійського короля Георга V.

"У нього алергія, і на обличчі вискочили червоні прищики. Саме тому він не зможе представляти Росію на урочистостях", - цитує листа Робінсон.

Все це закінчилося після більшовицької революції 1917-го року. З усієї імператорської родини, яку згадано у листах, і більшість якої було розстріляно у Єкатеринбурзі, врятуватися вдалося Ользі та її сестрі Ксенії. Вони провели решту життя у вигнанні. Та навіть після втечі з Росії вони продовжували писати листи до свого вчителя. Останній з них Ольга надіслала 1959-го року, всього за декілька тижнів до своєї смерті.

Реклама:

Головне сьогодні