На Землю пролився зоряний дощ

— 15 грудня 2010, 10:20

Цей зоряний дощ осипається на Землю завжди в першій половині грудня, коли планета проходить крізь хмару космічного пилу.

Метеори, що летять один за одним, видно на небосхилі з боку сузір'я Близнюків. Латиницею - "Геміні". Звідси назва метеорного потоку - "Гемінідів".

Астрономи рекомендують спостерігати це видовище неозброєним оком, тому що телескоп може захопити лише малу частину небесного простору і зловити об'єктивом болід, що мчить з величезною швидкістю, дуже складно.

Максимум, що можна використовувати - театральний бінокль з невеликим збільшенням, але і без нього на безхмарному небі чітко видно спалахи, а якщо пощастить, то цілий розсип спалахів.

Невеликі уламки інопланетного походження втрапляють в земну атмосферу на величезній швидкості - 30-35 тисяч кілометрів на секунду і спалахнувши, летять факелом, щоб згаснути назавжди.

"Про розмір порошин ми давно точно знаємо - від піщинок, таких як на березі моря, до камінчиків розміром з наперсток. Тобто 10-15 грамів. Більші камені пробивають атмосферу і падають на Землю. Ці - ніколи", - пояснює старший науковий співробітник Державного астрономічного інституту імені Штернберга Володимир Сурдін.

"Метеор розміром з м'яч може залишити на небі яскравий слід, що нагадує феєрверк. Якщо розмір такого тіла буде з метр і більше, то цей метеорит вже може досягти Землі і принести шкоду", - каже провідний науковий співробітник Інституту астрономії РАН, доктор фізико-математичних наук Олександр Багров.

Втім, цей метеорний потік "Гемінідів" цілком безпечний. Великих уламків в ньому немає, всі великі астероїди і їх уламки вчені намагаються відстежити заздалегідь.

"Щодня Земля проходить через 50 приблизно таких потоків і, кожен з них може нести в собі елементи розміром від дуже маленьких до, приблизно 10 і навіть 30 метрів. Тобто мова може йти вже про наслідки, такі, як були після падіння Тунгуського метеорита , але це не стосується "Геменіди", - пояснює Багров Олександр.

Джерело потоку "Геменіди" - летючий об'єкт "Фаетон", виявлений вченими в 1983 році. Поки точно не ясно астероїд це чи комета. Тобто, кам'яний він чи основа його - замерзлий лід з вкрапленнями найрізноманітніших речовин.

За матеріалами "Вести.ру"

Реклама:

Головне сьогодні