Соціологи створили "портрет" мільйонера

— 2 грудня 2010, 18:00

На замовлення одного з найбільших польських банків соціологи опитали найбагатших поляків й описали їхні характерні риси. Виявилося, що поляки-мільйонери істотно відрізняються своїми звичками, вподобаннями від заможних громадян Західної Європи.

За даними дослідження Інституту вивчення громадської думки SMG/KRC, сьогодні у Польщі нараховують понад 100 тисяч мільйонерів. Здебільшого це люди віком від 40 до 50 років.

Від заможних людей Заходу вони передусім відрізняються тим, що свої гроші не успадкували, а заробили самі. Більшість із них у роки суспільної трансформації не побоялися залишити роботу в бюджетних установах і розпочати власну справу., пише Радіо Свобода.

Сьогодні найбагатші поляки - це власники приватних підприємств, управлінці у великих корпораціях, а також особи, які вдало заінвестували гроші в перспективні сектори економіки.

Як розповідають польські багатії, на початку 1990-х їм доводилося працювати по 16-18 годин на добу. Мільйонер із Кракова Ян Костюшко, колишній автогонщик, заробив свої 50 мільйонів у ресторанному бізнесі. Він заснував мережу ресторанів, що спеціалізуються на польській національній кухні.

Згадуючи про зароблений свій перший мільйон, Ян Костюшко сказав:

"Я розумію, що в це важко повірити, та ми розпочинали з того, що найняли на околицях Кракова маленьку хатинку, де відкрили ресторанчик. Я по 16 годин не виходив із кухні. Ми так старалися, що виграли в загальнопольському престижному конкурсі "Тепер - Польща". Тоді було так багато бажаючих потрапити до нашого ресторану, що дехто стояв по три години в черзі".

Аналізуючи отримані в перебігу дослідження дані, експерти кажуть, що наразі між польськими та західноєвропейським багатіями лежить світоглядна прірва. Мовляв, найбагатші родини Заходу формувалися впродовж століть, тож вони великого значення надають елітарній культурі, чого не скажеш про пересічного польського мільйонера.

Згідно з даними опитувань, заможні поляки не мають звички читати закордонну пресу, або ж стежити за економічними новинами з усього світу. Значно охочіше вони дивляться випуски щоденних вечірніх теленовин, а зрідка - публіцистичні програми.

Пересічний польський мільйонер не грає у гольф, не має яхти, не ходить до оперного театру. Найчастіше він не афішує свого багатства. Фінансові надлишки польські багатії воліють вкласти в добру освіту для дітей, аніж у твори мистецтва.


Словом, як наголошують експерти, мільйонерам з-над Вісли ближчі цінності польського середнього класу, аніж західноєвропейських еліт.

Утім, за даними опитувань громадської думки, більшість поляків не любить "своїх" багатіїв. І це при тому, що тільки десятеро найбагатших поляків дають роботу понад 100 тисячам осіб. Усі ж разом взяті польські мільйонери працевлаштовують понад мільйон співгромадян.

Реклама:

Головне сьогодні