Ватикан дозволив презервативи лише повіям-чоловікам

— 23 грудня 2010, 16:02

Згідно з офіційною заявою Конгрегація віровчення, своїми висловлюваннями, зробленими в ході бесіди з німецьким журналістом, Бенедикт мав на увазі, що презервативи можуть бути використані лише у виняткових випадках, коли один з партнерів може бути ВІЛ-інфікований.

Багато хто сприйняв промову Папи як сигнал того, що Ватикан готовий пом'якшити своє ставлення до контрацепції, піддавшись жорсткій критиці, що обрушилася на католицьку церкву за її непохитну позицію з цього питання.

Як стверджують служителі Конгрегації, логіка слів Бенедикта "повністю відповідає традиційним моральним вченням католицької церкви", оскільки він говорив не про секс між подружжям і не схвалював використання презервативів, щоб уникнути вагітності.

Презервативи можуть бути прийнятні як засоби захисту від ВІЛ або інших захворювань, що передаються статевим шляхом, в ситуації, коли зачаття неможливе, зокрема для повій-чоловіків, конкретизували тезу Папи представники Ватикану.

При цьому в заяві підкреслюється, що з точки зору церкви проституція є "глибоко аморальною" манерою поведінки, пише Бі-Бі-Сі.

"Ті, хто займається проституцією і заражені СНІДом можуть використовувати презервативи, щоб знизити ризик зараження партнера і таким чином зробити перший крок у прояві поваги до іншої людини, хоча це і не применшує те зло, яким є проституція", - йдеться в заяві.

[L]Нагадаємо, у своєму інтерв'ю Папа сказав, що церква "принципово проти застосування презервативів, звичайно ж, вона не розглядає їх як реальне чи моральне рішення".

Однак далі він обмовився, що "у певних випадках, коли презервативи використовуються з наміром знизити ризик зараження, це може бути першим кроком на шляху до іншої, більш людяною сексуальності", і привів у приклад повій.

Але, як тепер з'ясовується, при перекладі тексту з німецької на італійську виникло непорозуміння: в оригіналі слово "повія" відносилося до чоловіків, а в перекладі - до жінок.

Гуманітарні організації вважають презервативи одним з небагатьох надійних методів боротьби з поширенням ВІЛ/СНІДу, проблемою, яка прийняла особливо широкого розмаху в Африці.

Позиція католицької церкви з цього питання неодноразово викликала критику громадськості, а в минулому році, коли Папа під час візиту до Камеруну сказав, що презервативи не обмежують, а стимулюють поширення вірусу, його засудили навіть кілька держав Євросоюзу.

Реклама:

Головне сьогодні