У людському мозку знайшли "центр комунікабельності"

— 29 грудня 2010, 10:43

Активність людини в суспільному житті та ступінь його залучення в соціальні відносини виявилася прямо пов'язана з ділянкою мозку під назвою мигдалеподібне тіло.

Такі дані отримали вчені з Медичної школи Гарвардського університету та його навчальної клініки, Массачусетської головної лікарні, під керівництвом доктора Лайза Фельдман-Барретт. Результати дослідження було опубліковано у Nature Neuroscience, пишуть Вести.ру.

У людській голові знаходиться дві таких ділянки, що нагадують мигдалину, одні в лівій, інша - у правій півкулі. Науці відомо, що ці райони мозку пов'язані з емоційним сприйняттям.

Зокрема, мигдалеподібні тіла беруть участь у виконанні нашим мозком таких функцій, як інтерпретація виразу обличчя співрозмовника, реакція на видимі загрози, а також ухвалення рішення з приводу того, чи варто довіряти незнайомій людині.

У дослідженні взяли участь 58 чоловік. Вчені заміряли розміри парних мигдалеподібних тіл їх мозку за допомогою методу магнітно-резонансної томографії. Після цього учасникам експерименту було поставлено питання про те, з яким числом людей вони знаходяться в регулярному контакті, а також про кількість соціальних мікрогруп, учасниками яких вони є.

З'ясувалося, що найбільш активні контакти з оточуючими та найбільшу кількість друзів і знайомих мали люди з більш великим мигдалеподібні тілом.

Правда, учені поки не можуть з точністю сказати, що є причиною, а що наслідком. Можливо, більш розвинений "центр комунікабельності" допомагає людині знаходити нових друзів, але не виключено, що саме активна соціальна та світське життя веде до збільшення цієї частини людського мозку.

Реклама:

Головне сьогодні