Наскельні малюнки виявилися живими бактеріями та грибками

— 29 грудня 2010, 11:42

У той час, як деякі зразки кам'яних "полотен" з часом тьмяніють, наскельні малюнки Бредшоу (Bradshaw art), створені принаймні 40 тисяч років тому, зберегли первозданні кольори.

Джек Петтігру з Університету Квінсленда в Австралії пояснює цей феномен тим, що малюнки Бредшоу "населені" пофарбованими бактеріями і грибками.

Виділений фрагмент на фото зверху - це грибок на межі контуру наскального малюнку

Така "біоплівка", можливо, ускладнювала визначення віку здобутків наскельного живопису, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Професор Петтігру та його колеги досліджували 80 зразків Bradshaw art, названих на честь натураліста, що жив у XIX столітті і вперше знайшов ці наскельні малюнки. Дослідження проводилися в 16 районах округу Кімберлі на заході Австралії.

Вчені переважно концентрувалися на двох найдревніших стилях малюнків Бредшоу - Tassel і Sash. Виявилося, що в більшості цих зразків уже не залишилося фарб, натомість були ознаки життя.

Дослідники вирішили назвати це явище "живим пігментом".

Як пояснив професор Петтігру, фарби, використані авторами древнього мистецтва, були поступово заміщені пофарбованими мікроорганізмами.

"Йдеться про живі організми, покоління яких змінювали одне одного протягом десятків тисяч років. Саме вони створюють враження свіжості і первозданності наскельних малюнків", - говорить учений.

Як говорить Джек Петтігру, визначення віку зразків Bradshaw art є дуже важливим завданням, оскільки без цього неможливо зрозуміти в повній мірі значення і розвиток цього мистецтва.

"Вирішення цієї проблеми - справа майбутнього, однак "біоплівка" відкриває нові підходи до її розгадки шляхом дослідження еволюції ДНК складових її мікроорганізмів. Ми вже працюємо в цьому напрямку, і роботи тут непочатий край", - додає дослідник.

Реклама:

Головне сьогодні