Астрономи знайшли у Всесвіті "алмазну планету"

— 9 грудня 2010, 10:31

Це відкриття, говорять вчені, підкріплює припущення про те, що у Всесвіті існують планети, тіла яких збагачені вуглецем а поверхня, таким чином, представляє собою алмазні або графітові розсипи.

"Ми могли б побачити на них гірські масиви і пасма з алмазів", - заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі провідний дослідник доктор Ніккі Мадхусудхан.

Інші вчені називають це відкриття демонстрацією майстерності членів робочої групи, які почали з того, що за допомогою космічного телескопа NASA "Спітцер" засікли теплове випромінювання від планети, віддаленої від нас на 1200 світлових років.

Далі, як пояснює доктор наук Марек Кукула з Королівської обсерваторії в Грінвічі, вони прорахували склад атмосфери небесного тіла.

"Просто неймовірно, що ці вчені поклали початок процесу вичленування інформації про те, з чого складаються планети, що обертаються навколо інших зірок", - говорить Кукула.

"Ця планета у тисячі разів менш яскрава, ніж зірка, навколо якої вона обертається. І вченим довелося застосувати божевільну кількість точних обчислень, щоб отримати хоч якісь дані. І те, що вони можуть сказати нам щось про склад цієї конкретної планети, - це - в буквальному сенсі - просто фантастика", - зауважив астроном.

На сьогоднішній день науці відомо більше 500 так званих екзопланет, тобто планет, що знаходяться за межами нашої Сонячної системи. І тільки зовсім недавно вченим стали доступні інструменти і методи аналізу, що дозволяють зробити хоча б перші кроки на шляху до розуміння їх складу.

Та планета, про яку йде мова, - вона називається Wasp12b - перша з відомих, на якій вуглецю більше, ніж кисню. Це газовий гігант, подібний Юпітеру, який здебільшого складається з водню в газоподібному стані. Однак ядро планети, ймовірно, - це суміш алмазів, графіту та інших вуглецевих структур, можливо, рідких.

Відкриття дозволяє припустити, що в нашій Галактиці цілком можуть бути планети розміром із Землю, збагачені вуглецем. Але тоді ці планети зовсім не будуть схожими на нашу.

"Теоретичні викладки показують, що основу їх будуть складати алмази і графітові скелі. Це означає, що в горах величезні маси породи будуть складатися з алмазів, їх там значно більше, ніж на Землі", - зауважив доктор говорить Мадхусудхан.

При цьому води на таких планетах буде небагато, додає вчений. Замість неї - якщо температура буде досить висока - їхня поверхня повинна складатися з багатих вуглецем композитів, таких як дьоготь.

Реклама:

Головне сьогодні