Астрономи зробили найдетальніше фото Всесвіту

— 12 січня 2011, 17:29

Проект Sloan Digital Sky Survey (SDSS, Цифрове дослідження неба фонду Альфреда Слоуна), що об'єднує велику групу наукових установ по всьому світу, перевершив свій власний рекорд.

Дані дослідження викладені для загального доступу, як для професійних астрономів, так і для любителів, було оголошено на 217-й щорічній сесії Американського астрономічного товариства в Сіетлі.

Результати, отримані SDSS, раніше дозволили ідентифікувати сотні мільйонів космічних об'єктів, передає Бі-Бі-Сі.

Детальність даних важко переоцінити, сказав один з учасників проекту, фізик з Нью-Йоркського університету Майкл Блентон.

"На основі цього масиву даних написано приблизно 3,5 тисячі наукових праць. Кілька десятків з цих робіт будуть представлені прямо на цьому тижні, на цій сесії (Американського астрономічного товариства). Вони охоплюють найрізноманітніші теми. Від найдрібніших зірок до самих масивних чорних дір у Всесвіті", - зауважив він.

Завдяки SDSS вже відкрито і описано майже півмільярда зірок і галактик. Випуск нових даних збільшить це число ще більше.

Дані Слоуна також використовуються в сервісі Google Sky, що дозволяє розглядати небо приблизно так само, як можна бачити вулиці в Google Street View, і в проекті Galaxy Zoo, в якому любителі астрономії можуть описувати галактики зі свого комп'ютера.

Проте робоча конячка SDSS, камера з роздільною здатністю 125 мільйонів пікселів, зі знімків якої складається панорама, віджила свій вік.

Тож SDSS більше не буде займатися фотографуванням неба і займеться спектрометрією: він буде аналізувати світлове випромінювання від зірок, вловлює новим обладнанням.

Серед іншого, це дозволить отримати дані про поглинання малих галактик при зіткненні з Чумацьким шляхом і виявляти великі екзопланети, що обертаються навколо інших зірок.

Однак і на аналіз тих знімків, які вже опубліковані, в астрономів, як професійних, так і аматорів, піде ще багато часу.

Блентон порівнює проект SDSS зі зйомкою зоряного неба, проведеної Паломарській обсерваторією в Каліфорнії в кінці 1950-х років.

"І 50 років потому це як і раніше дуже важливий довідковий матеріал для астрономів, ми й самі ним користуємося для кращого розуміння наших знімків. А SDSS цієї стане цифровий версією зйомки", - відзначив учений.

Реклама:

Головне сьогодні