Вчені знайшли спосіб побороти страхи перед іспитами

— 14 січня 2011, 15:15

Простий акт записування страхів очищає розум і дозволяє йому зосередитися на роботі.

Цей спосіб виявився досить дієвим: студенти склали іспити на 20% краще, після того, як напередодні написали свої переживання на папірці, пише The Telegraph з посиланням на статтю у Science.

За словами професора Шан Бейлока з Чиказького університету, в стресових ситуаціях люди відчувають страх і весь час переживають, як же все складеться.

"Ці турботи поглинають ресурси, які повинні бути спрямовані на вирішення завдання. Виклавши страхи на папір, ви розвантажуєте свій мозок від цих побоювань", - зауважив вчений.

Професор Бейлок раніше з'ясував, що стресові ситуації можуть призвести до виснаження частини обчислювальної потужності мозку, відомої як робоча пам'ять.

Заповнюючи цей своєрідний психічний блокнот тривогами, людина майже не дає мозку працювати над завданнями для іспиту.

Для того, щоб перевірити теорію про розвантаження робочої п'яті завдяки писанню страхів на папері, вчені запросили 20 студентів коледжу і дали їм два короткі тести з математики.

Перший тест студенти вирішували у звичній ситуації. А от перед другим науковці створили стресовий стан, сказавши, що ті, хто краще за всіх напише тест - отримає гроші.

Студентам також повідомили, що їх роботу записуватимуть на відеоплівку, а тести перевірятимуть вчителі з математики.

Перед тестом половині студентів дали 10 хвилин на те, щоб вони описали свої побоювання на папері. А іншим студентам сказали просто посидіти тихо.

У результаті, група студентів, яка написала свої страхи, склала другий тест на 5% краще, ніж перший.

А от друга група студентів, навпаки, на 12% гірше написала другий тест, ніж перший.

До слова, нещодавно науковці з Каліфорнійського університету з'ясували, що написання віршів та пісень може знижувати емоційне потрясіння.

Мовляв, проста дія писати про емоції - дієвий спосіб заспокоєння мозку і відновлення душевної рівноваги.

Реклама:

Головне сьогодні