Ризик кібервійни перебільшено - експерти

— 18 січня 2011, 09:54

На думку цієї міжнародної організації, електронні напади хакерів або навіть цілих держав не заслуговують загрозливої назви "кібервійна" і можуть бути, швидше за все, лише локальними і нетривалими.

"Не слід перебільшувати небезпеку, що представляють для національних інфраструктур комп'ютерні віруси або шахрайства за допомогою інтернету", - сказав один з авторів доповіді ОЕСР, професор Пітер Соммер.

"Ми створюємо плутанину, коли називаємо "кібервійною" високотехнологічне шпигунство або блокування хакерами-активістами якихось сайтів, як це було нещодавно після публікацій Wikileaks", - додав він.

Проте, ОЕСР закликала уряди розробити плани ліквідації наслідків таких нападів, навмисних або випадкових, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Доповідь вказує на ризик інцидентів у кіберпросторі, викликаних силами природи. Наприклад, спалахи на Сонці теоретично можуть змінювати орбіти штучних супутників Землі, порушувати роботу телекомунікаційних станцій і устаткування інтернету.

Однак у реальності поки що подібних великих інцидентів не траплялося.

Спроби реагування на електронні напади людей ускладнюються тим, що слова, якими вони описуються, мають різне значення для різних груп, зауважується в документі.

Так, термін "атака" може означати перехоплення електронних листів з метою крадіжки паролів або запуск в інтернет шкідливого вірусу або спроби прихованого злому комп'ютерної мережі.

"Облік усіх цих дій у єдиній статистиці може вводити в оману, - йдеться у доповіді. - Ще більш незрозуміла оцінка збитку від них".

ОЕСР також вважає малоймовірним виникнення конфлікту між державами у всесвітній мережі.

"Навряд чи коли-небудь спалахне справжня кібервійна, в якій агресор широко використовував би тільки клас електронної зброї, - йдеться в доповіді. - Ефективність подібного нападу з боку якої-небудь держави обмежувалася б непередбачуваністю його наслідків і наявністю заходів комп'ютерного захисту".

У той же час організація допускає можливість застосування такої зброї разом зі звичайною на театрах воєнних дій майбутнього.

ОЕСР відносить до кіберзброї віруси, комп'ютерних червів, трояни, ботнети (мережі, заражені програмою, що використовує ресурси комп'ютерів у своїх цілях), а також програми, що зламують системи безпеки комп'ютерів.

Реклама:

Головне сьогодні