У Шопена виявили епілепсію

— 25 січня 2011, 18:07

Здоров'я великого польського композитора завжди залишало бажати кращого: помер він у 1848 році в 39-річному віці внаслідок легеневого захворювання, яке лише нещодавно визначили як муковісцидоз, або кістозний фіброз.

Але, тепер іспанські лікарі кажуть, могло трапитися так, що до цих пір ігнорувалася інша хвороба, на яку страждав Шопен. Мова, на їхню думку, йде про одну з форм епілепсії, передає Бі-Бі-Сі.

У листах, які писав сам Шопен, а також у спогадах близьких йому людей, містяться описи тривожних видінь, які вторгалися в його життя.

Його коханка Жорж Санд, наприклад, згадувала випадки, коли у Шопена були візуальні галюцинації. Один такий випадок стався під час відвідин ними монастиря, який йому видався "переповненим жахом і примарами".

Сам Шопен у листі до дочки Жорж Санд описує момент, що мав місце під час представлення в 1848 році його сонати № 2 сі-бемоль мінор. Це було в Англії, в приватному салоні. Побачивши якихось створінь, що з'являються прямо з його фортепіано, Шопен кинувся геть з кімнати.

Галюцинації можуть з'являтися при кількох медичних і психіатричних розладах, в тому числі і при шизофренії, але зазвичай вони приймають форму голосів, а не видінь. І найбільш ймовірне пояснення шопенівських примар, вважають іспанські фахівці, - це наявність в нього особливого виду епілепсії, так званої скроневої епілепсії.

Страждаючі на цю хворобу пацієнти нерідко в припадках бачать дивні речі і переживають дуже гострі відчуття - схожі на ті, що описував Шопен.

Щоправда, лікарі визнають, що композитор брав ще й засновані на опіумі суміші, які допомагали йому знімати фізичні болі. Але вони відкидають припущення про те, що саме ці суміші могли викликати галюцинації, вказуючи на якість видінь Шопена і на те, що вони у нього з'являлися задовго до того як він став приймати опіати.

Викреслюють вони зі списку можливих причин і мігрень з аурою, оскільки видіння Шопена були дуже короткими.

Доктор Мануель Васкес Карунчо, радіолог зі спеціалізованої клініки міста Луго на північно-заході Іспанії і його колеги визнають: точний діагноз поставити складно без сучасних методів аналізу, без можливості обстеження самого пацієнта. Але додають: ймовірно, лікарі не розпізнали хворобу, яка мучила Шопена, тому, що в той час про епілепсію знали небагато.

"Ми сумніваємося, що черговий діагноз, який ми додамо до і без того величезного списку (захворювань композитора) допоможе нам зрозуміти світ мистецтва Фредеріка Шопена. Але ми вважаємо, що знання про те, що у нього було це захворювання, допоможе відокремити романтичну легенду від реальності і пролити нове світло на розуміння цієї людини і його життя", - говорять дослідники.

Реклама:

Головне сьогодні