Для купівлі квартири українцю потрібно збирати гроші 50 років

— 3 січня 2011, 15:50

Такого висновку дійшло видання "Дело", проаналізувавши динаміку цін нерухомості за останній рік і платоспроможність населення.

"За нашими підрахунками, середньостатистичній українській родині потрібно збирати близько 20-22 років при тому, щоб 100% сімейного доходу відкладати. Якщо припустити, що 50% доходу витрачається на їжу та інше, то необхідно не менше 50 років", - пояснює фахівець з маркетингу "SV Development" Сергій Костецький.

В якості основної міри розрахунку доступності житла використовувалося співвідношення вартості нерухомості до доходів населення.

Цей показник враховує відповідність ціни на умовний середній будинок або квартиру до середнього доходу родини після сплати всіх податків і виражається кількістю років, необхідним для придбання власного житла.

Середня вартість квартири в Україні бралася з розрахунку 60 тисяч євро, середній річний дохід - 2,8 тисячі євро.

"На сьогодні найоптимальніше співвідношення ціна/дохід спостерігається в США, у Марокко при мінімальній зарплаті і доволі високій ціні на нерухомість період накопичення максимальний", - продовжує Костецький.

За оцінками експертів компанії EVANS, саме США лідирує в рейтингу країн із найдоступнішою нерухомістю для жителів.

Так, середня вартість житлової нерухомості в цій країні дорівнює 95,5 тисячам євро. А середній річний дохід родини - 35,3 тисячі євро. Після підрахунків нескладно визначити, що придбати квартиру середньостатистичний американець може вже через 2,7 роки роботи. Це у вісім разів швидше, ніж жителю України.

На другому місці за доступністю нерухомості йде Домініканська Республіка (середня вартість житлової нерухомості - 33,5 тисяч євро; середній річний дохід родини - 9,5 тисяч євро). Здійснити мрію з купівлі квартири домініканець може, відкладаючи середню зарплату протягом 3,5 років.

Замикає трійку лідерів Чилі, де середня вартість житлової нерухомості - 45,8 тисяч євро; середній річний дохід родини - 11,3 тисяч євро. Жителю країни потрібно працювати 4,05 роки для того, щоб купити квартиру у своєму регіоні.

"В Україні за останні 2 роки співвідношення ціна/дохід істотно змінилося в меншу сторону. Наприклад, у 2008 році середньостатистичному українцю необхідно було збирати на квартиру мінімум 30 років, сьогодні 20-22 роки (якщо нічого не їсти)", - пояснює Костецький.

"Тобто падіння цін на нерухомість набагато істотніше, ніж зниження рівня заробітної плати в період кризи", - додає він. На думку гравців ринку в найближчі десять років ситуація в Україні істотно не зміниться.

Реклама:

Головне сьогодні