ООН попереджає про наближення продовольчої кризи

— 7 січня 2011, 13:05

Три роки тому подібне явище призвело до дефіциту харчів у кількох країнах, зокрема у таких, як Єгипет, Гаїті, Камерун, Сомалі, викликавши там народні заворушення з демонстраціями протесту, випадками насильства й жертвами.

Це попередження міститься у черговому звіті ООН, повідомляє Радіо "Свобода".

Звіт, що ґрунтується на економічних оглядах і аналізах, складає й публікує Міжнародна організація з питань продовольства й сільського господарства у системі ООН.

За її підрахунками, індекс продовольчих цін від червня до грудня минулого року підвищився на 32 %. Це трохи вище, ніж було у червні 2008-го року - періоду, який вважається піковим.

Документ зазначає, що у грудні ціни харчів продовжували зростати й економісти вважають, що цього року продовольчі товари навряд чи подешевшають.

Особливо швидко дорожчали такі продукти, як олія, збіжжя, цукор і м'ясо. Якщо так триватиме й надалі, то світ може наблизитися до нової продовольчої кризи.

Абдулреза Аббассіан, провідний економіст Організації, сказав в інтерв'ю телемережі новин CNN: "Це все ще ввічливе попередження. Ми можемо отримати невдовзі значно жорсткіше попередження. Це майже напевне станеться, бо ціни продовжують зростати, особливо - якщо вони зростатимуть агресивно, а це має місце".

Відомо, що продовольчі ціни у бідних країнах залежать від імпорту, а у великих розвинених країн, які виробляють та експортують продовольство, є власні проблеми. Щоправда, ці проблеми мають характер тимчасових явищ.

Звіт ООН зазначає, що попри загальну дорожнечу, збіжжя на світовому ринку назагал коштує менше, ніж три роки тому, а рис - майже наполовину дешевше.

Наприклад, в Аргентині посуха негативно впливає на врожай кукурудзи та сої. У північній Австралії повені завдали великої шкоди врожаю пшениці. У Сполучених Штатах посушлива погода погіршила перспективи врожаю озимої пшениці.

Отож, у розвинених країнах продовольчі ціни теж зростають, але не настільки, щоб істотно впливати на рівень життя населення. Скажімо, у Сполучених Штатах, за прогнозами міністерства сільського господарства, цього року ціни у супермаркетах зростуть пересічно не більше, ніж на 2-3 %.

На цьому тлі контрастом виділяється звіт ООН, де говориться, що майже мільярд людей в усьому світі у кращому випадку - недоїдають, а в гіршому - голодують.

Реклама:

Головне сьогодні